Akcent - teksty piosenek
Jest kilku wykonawców o tej nazwie:
1.
Polski zespół Akcent
Historia zespołu:

Zespół Akcent powstał w 1989 roku. Założyli go: Zenon Martyniuk, występujący dotychczas w zespole Akord i Mariusz Anikiej. [fotka]

W 1991 roku ukazała się pierwsza kaseta zespołu, zatytułowana po prostu „Akcent 1”. Znalazły się na niej pierwsze przeboje zespołu: „Chłopak z gitarą”, „Dajcie mi gitarę”, „Tabu tibu”.
W sierpniu 1991 r. obaj muzycy wyjechali do Belgii. Tam nagrali drugi album zespołu „Żegnaj mała”. Wkrótce potem zespół się rozpadł. Zenon Martyniuk podjął współpracę z zespołem Crazy Boys, z którym nagrał dwie kasety: „Daleka droga” i „Mała o, o!”, a następnie razem z Henrykiem Mellerem stworzył zespół Ex Akcent, który wydał 3 kasety: „Szczęśliwy czas”, „Piękna niedziela” oraz „Kolędy”. W tym czasie Mariusz Anikiej występował razem z Markiem Majewskim w zespole Marinero.
Po powrocie z Belgii Zenek i Mariusz reaktywowali zespół Akcent. W krótkim czasie wydali dwie kasety: na jednej, „Dajcie mi gitarę”, zawarli 10 piosenek pochodzących z pierwszych dwóch albumów zespołu, w nowych wersjach. Druga, „Słuchajcie chłopcy” zawierała premierowe kompozycje, wsród nich przebój „Stary Cygan”, który znalazł się w pierwszej dziesiątce ogólnopolskiego plebiscytu Radia Katowice na Przebój Roku 1993. Od tego czasu Akcent stał się jednym z czołowych zespołów nurtu disco polo, który w tych czasach zyskiwał sobie coraz większą popularność.

Kolejny album „Peron łez” potwierdził tę pozycję. Rok 1994 przyniósł dalsze sukcesy. Ukazał się wtedy album „Życie to są chwile”. Pochodzące z niego utwory „Mała figlarka” i „Dźwięki strun” stały się chyba największymi przebojami w historii zespołu. Rozbrzmiewały praktycznie w całej Polsce, również tam, gdzie muzyka disco polo nie cieszyła się wczesniej popularnością. Do tych dwóch utworów nakręcone były także pierwsze teledyski Akcentu.
Kolejną płytą zespołu, wydaną w 1995 roku, był „Czar miłości”, promowany przez takie teledyski, jak „To właśnie ja” i „Kołysanka dla ukochanej”.

Rok 1996 to okres eksperymentów muzycznych. Zespół podjął wtedy współpracę z Igorem Giro, czego rezultatem był niezwykły, zupełnie odmienny od typowych klimatów zespołu, album „Akcent Dance”. Dwa utwory z tej płyty: „Daleko do gwiazd” i „Całuj mnie” doczekały się teledysków. Eksperyment, choć bardzo udany, okazał się być tylko jednorazowym.
Już na następnym albumie „Oczarowałaś mnie”, z którego pochodzą takie przeboje jak „Ostatni most”, „Obraz Twój” i „Siwy koniu”, zespół powrócił do swojego charakterystycznego brzmienia.

Kolejna płyta, jaka ukazała się w 1997 roku, była „Akcent Gold”. Znalazło się na niej, prócz 1 utworu premierowego, 9 znanych przebojów zespołu w zupełnie nowych, zaskakujących aranżacjach, stworzonych przez zespół Play & Mix. Nowe wersje takich utworów, jak „Tabu tibu”, „Peron łez” czy „Żegnaj mała” stały się ponownie wielkimi przebojami. Do tej płyty nakręcono 2 teledyski: „Psotny wiatr” (utwór premierowy) oraz „Żegnaj mała”.

Rok 1998, można powiedzieć, był ukoronowaniem działalności Akcentu w dotychczasowym składzie. Ukazała się wtedy płyta „Wyznanie”, promowana przez 4 teledyski: „Wyspa szczęśliwych snów”, „Zostań tu”, „Wyznanie” i „Królowa nocy”. Materiał ten przyniósł zespołowi Akcent główna nagrodę na III Ogólnopolskim Festiwalu Disco Polo i Dance w Ostródzie.

Rok 1999 przyniósł rewolucyjne zmiany w zespole. Po prawie 10 latach odszedł z zespołu Mariusz Anikiej. Nowa płyta „Wspomnienie”, zawierająca 7 utworów premierowych oraz 7 starych przebojów w nowych aranżacjach nagrana została przez zespół w składzie Zenon Martyniuk - Artur Boroń. Do następujacych utworów z tej płyty nakręcono teledyski: „Lato jest po to by kochać”, „Pada deszcz” i „Wspomnienie”.

Wraz z nadejściem nowego wieku zespół zwolnił nieco tempo. Na następną płytę zespołu fani czekali aż 2 lata. Album „Moja gwiazda”, nagrany przez zespół w składzie Zenon Martyniuk - Artur Kirpsza - Ryszard Warot, ukazał się w 2001 roku i jest ostatnim jak dotychczas premierowym materiałem zespołu. Promowany był przez teledyski „Dziewczyna z klubu disco”, „Rodzinny dom” i „Moja gwiazda”.

W 2002 roku ukazały się „Platynowe przeboje”. W kolejnych latach zespół nagrał tylko pojedyńcze utwory, które prezentowane były na kolejnych festiwalach w Ostródzie; niektóre z nich znalazły się też na składankach wydanych przez firmę Green Star.
Na początku 2006 roku ukazał się kolejny album w dorobku fonograficznym Zenka Martyniuka, w duecie z Waldemarem Oksztulem - muzykiem występującym dawniej w zespole Imperium. Płyta nosi tytuł „Do Ciebie” i jest rozprowadzana głównie na koncertach zespołu.
:: Osiągnięcia grupy Akcent:

1. Nagroda burmistrza miasta Ostróda - Ostróda 2006
2. Nagroda za twórczość, utwór „Lambada na brzegu morza” - Ostróda 2005
3. Nagroda publiczności za utwór „Pragnienie miłości” - Ostróda 2004
4. Nagroda publiczności za utwór „Graj gitaro graj” - Ostróda 2003
5. Nagroda publiczności za utwór „Ja płaczę nocą” - Ostróda 2002
6. Nagroda za hit festiwalu za utwór „Laura” - Ostróda 2000
7. Główna nagroda Grand Prix na festiwalu w Ostródzie - 1998
Tekst ten zamieścił cwakqpa we wcześniejszej wersji tego zespołu ale ktoś niestety to usunął

2.Rumuński zespół Akcent tworzą obecnie: Adrian Sana, Sorin Brotnei i Mihai Gruia. Na międzynarodowej scenie muzycznej zaistnieli dzięki utworowi „Kylie”, wydanemu na singlu w 2005 roku.
Ich debiutancki międzynarodowy album, zatytułowany „French Kiss with Kylie” ukazał się w sierpniu tego samego roku. Pochodzą z niego hity takie jak „Jokero” czy „French kiss”.
Latem 2007 roku grupa wypuściła kolejny singiel zatytułowany „King of Disco”, który stał się następnym wielkim przebojem i promował płytę o tym samym tytule.

Skład zespołu:
Adrian Claudiu Sana
Mihai Gruia
Sorin Ştefan Brotnei

Byli Członkowie:
Corneliu Ulici
Marius Nedelcu (kariera solowa)
Ramona Barta

Dyskografia:
2000: Senzatzia
2002: În Culori
2003: 100 BPM
2004: Poveste de Viaţă
2005: S.O.S.
2006: French Kiss With Kylie
2007: King Of Disco
2007: French Kiss With Kylie (Reedycja)

Single:
„Ultima Vara” (2000)
„Ti-am promis” (2002)
„Prima iubire” (2002)
„In culori (2002)
„Buchet de trandafiri” (2003)
„Suflet pereche” (2003)
„Poveste de viata” (2004)
„Dragoste de inchiriat”/”Kylie” (2005) - #1 Rumunia, #1 Polska, #4 Dutch Top 40 (Holandia)
„Jokero” (2005) — #1 Rumunia, #14 Polska, #18 Dutch Top 40 (Holandia), #6 Rosja
„9 Mai”/”French Kiss” (2006) — #9 Rumunia, #45 Polska
„Phonesex” (2007) - #9 Rumunia
„King of Disco” (2007) - #7 Rumunia
„Let’s Talk About It” (2007) — #52 Rumunia
„Umbrela ta” (2008)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

brak wpisów na forum tego wykonawcy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło