Anathema

94 teksty piosenek
Anathema (gr. klątwa) to angielska grupa muzyczna. Powstała 1990 roku w Liverpoolu. Początkowo wykonująca drugofalowy /, będąc wraz z grupami Katatonia, Tiamat, Wintert, My Dying Bride i Paradise Lost prekursorem gatunku. Obecnie grupa zaliczana jest do nurtu art rocka oraz rocka atmosferycznego.

Anathema została stworzona w 1990 roku pod nazwą Pagan Angel. W listopadzie tego roku zespół nagrał pierwsze demo "An Iliad of Woes". Zmiana nazwy nastąpiła na początku 1991 roku. Pierwsze demo przyciągnęło uwagę zespołów z brytyjskiej sceny metalowej i pozwoliło Anathemie zagrać koncerty u boku takich kapel jak Bolt Thrower czy Paradise Lost.

Zespół skupił dużą uwagę na sobie po dało wydaniu drugiego dema "All Faith is Lost", co Brytyjczykom kontrakt na 4 albumy z wytwórnią Peaceville Records. Pierwszym materiałem grupy pod skrzydłami tej wytwórni był EP The Crestfallen. EP ten pozwolił na rozpoczęcie trasy jako support Cannibal Corpse.

Serenades, debiutancki longplay Anathemy przyniósł jej wiele rozgłosu.

1994 rok jest rokiem pierwszej trasy koncertowej Anathemy po Europie, poprzedzonej występami na Independent Rock Festival w Brazylii.

W maju 1995go roku wokalista Darren White opuścił szeregi zespołu. Zdecydowano, że jego miejsce zajmie Vincent Cavanagh. W tym składzie Anathema zadebiutowała na trasie po Wielkiej Brytanii z zespołem Cathedral.

W tym samym roku zespół wydaje album The Silent Enigma, który różnił się pod względem wokalnym od wcześniejszych dokonań Brytyjczyków. Zawiera także elementy gotyckie.

1996 rok przyniósł album Eternity, na którym zespół rozpoczął wędrówkę ku bardziej atmosferycznemu brzmieniu i czystym wokalom.

W 1997 roku zespół opuścił John Douglas. Został on zastąpiony przez Shauna Steelsa - eks-perkusistę Solstice.

W 1998 został wydany album Alternative 4. W tym czasie zespół dotknęło wiele zmian personalnych. Basista Duncan Patterson został zastąpiony przez Davida Pybusa. Do zespołu dołączył eks-klawiszowiec My Dying Bride Martin Powell. Wreszcie, John Douglas ponownie objął stanowisko bębniarza "Klątwy".

W czerwcu 1999 roku została wydana płyta Judgement. Album ten pokazał kompletny odwrót Anathemy od gatunku doom metalu, skupiając się na zwolnieniu brzmienia i eksperymentowaniu. Jednak nie zmieniło to charakteru muzyki- ciągle była pełna depresji, rozpaczy i desperacji.

W tym samym roku Martin Powell zamienił się pozycjami z dotychczasowym klawiszowcem Cradle of Filth Lesem Smithem, który został stałym członkiem Anathemy.

Krótko przed ukazaniem się A Fine Day To Exit Dave Pybus opuścił Brytyjczyków, stając się członkiem Cradle of Filth. Początkowo został on zastąpiony przez basistę koncertowego Georga Robertsa, a później przez Jamie Cavanagha.

W marcu 2002 roku Daniel Cavanagh ogłosił opuszczenie zespołu i dołączenie do kapeli stworzonej przez Duncana Pattersona - Antimatter. Powrócił on jednak do zespołu i w 2003 roku nagrał z nim album A Natural Disaster. Płyta ta pokazała, że największym źródłem inspiracji dla zespołu jest muzyka Pink Floyd.

Dzisiejsza Anathema nie ma już nic wspólnego z doom metalem. Muzyka ma wymowę atmosferyczną a także progresywną.

W 2008 roku zespół wydał płytę, zawierającą akustyczne wersje znanych z poprzednich płyt utworów. Krążek nazwany "Hindsight", poruszający i melancholijny, nie jest jednak zwykłą akustyczną płytą - aranżacje piosenek są bowiem naprawdę przemyślane, a niektóre utwory (np. "Are You There") wręcz zbudowane od podstaw. Ciekawym elementem na albumie są partie zagrane na skrzypcach. Na "Hindsight" można znaleźć takie hity Anathemy jak "One Last Goodbye" czy "Fragile Dreams", a także zawiera zupełnie nową piosenkę: "Unchained (Tales Of The Unexpected)".

Następny album "We're Here Because We're Here" miał premierę pod koniec maja 2010 r. Jest to pierwsza od siedmiu lat pełnometrażowa płyta Anglików. Za produkcję nowego albumu odpowiedzialni są: Steven Wilson (miks) oraz Jon Astley (mastering).

Obecny skład zespołu:

Vincent Cavanagh - wokale, gitara (1990-)
Daniel Cavanagh (Leafblade, ex-Antimatter) - gitara, wokal, klawisze (1990-2002, 2003-)
Jamie Cavanagh - bas (1990-1991, 2001-)
John Douglas - perkusja (1990-1997, 1998-)
Les Smith (ex-Cradle of Filth) - klawisze (2000-)
Lee Douglas - kobiece wokale (2000-)

Ważniejsza dyskografia:

The Crestfallen (EP; 1992)
Serenades (1993)
Pentecost III (EP; 6.03.1995)
The Silent Enigma (17.08.1995)
Eternity (11.11.1996)
A Vision of a Dying Embrace (VHS; 1997)
Alternative 4 (11.08.1998)
Judgement (21.06.1999)
Resonance (best of; 2001)
A Fine Day To Exit (1.10.2001)
Resonance 2 (best of; 25.02.2002)
A Natural Disaster (3.11.2003)
Were You There? (DVD; 15.11.2004)
A Moment in Time (DVD; 19.06.2006)
Hindsight (live; 2008)
We're Here Because We're Here (31.05.2010)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło