Aretha Franklin - teksty piosenek
Aretha Franklin (ur. 25 marca 1942 w Memphis, TN) - afroamerykańska piosenkarka, obdarzona tytułem Queen of Soul (ang Królowa Soulu). Swym głębokim, ciepłym głosem i zdolnością interpretacji zwiększyła popularność gatunku soul. Artystka śpiewała też w innych stylach, począwszy od tanecznego popu, pulsującego funku, gospel do wokalnego jazzu. W 1987 Aretha Franklin została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia

* 1956 The Gospel Soul of Aretha Franklin
* 1961 Aretha [1961]
* 1962 The Electrifying Aretha Franklin
* 1962 The Tender, The Moving, The Swinging Aretha
* 1963 Laughing on the Outside
* 1964 Unforgettable - A Tribute to Dinah Washington
* 1964 Songs of Faith Checker
* 1965 Once in a Lifetime
* 1967 I Never Loved a Man the Way I Love You
* 1967 Aretha Arrives
* 1967 Take It Like You Give It
* 1967 Lee Cross
* 1968 Lady Soul
* 1968 Aretha Now
* 1968 Aretha in Paris [live]
* 1969 Aretha Franklin - Live!
* 1969 I Say a Little Prayer
* 1969 Soul '69
* 1970 This Girl's in Love With You
* 1970 Don't Play That Song
* 1970 Sweet Bitter Love
* 1970 Spirit in the Dark
* 1971 Aretha Live at Fillmore West
* 1971 Young, Gifted & Black
* 1972 Amazing Grace
* 1973 Hey Now Hey (The Other Side of the Sky)
* 1974 With Everything I Feel in Me
* 1974 Let Me in Your Life
* 1975 You
* 1976 Sparkle
* 1977 Satisfaction
* 1977 Sweet Passion
* 1977 Most Beautiful Songs
* 1978 Almighty Fire
* 1979 La Diva
* 1980 Aretha [1980]
* 1980 Aretha Sings the Blues
* 1981 Love All the Hurt Away
* 1982 Jump to It
* 1983 Get It Right
* 1984 Never Grow Old
* 1985 First Lady of Soul
* 1985 Who's Zoomin' Who?
* 1986 Aretha [1986]
* 1986 Soul Survivor
* 1987 One Lord, One Faith, One Baptism
* 1989 Through the Storm
* 1991 What You See Is What You Sweat
* 1998 A Rose Is Still a Rose
* 2003 So Damn Happy
* 2007 Jewels In the Crown: All-Star Duets With the Queen

OFICJALNA STRONA INTERNETOWA ARTYSTKI

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aretha_Franklin

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło