Ashley Tisdale

49 tekstów piosenek
Ashley Tisdale - teksty piosenek
Ashley Michelle Tisdale (ur. 2 lipca 1985 w Deal, w stanie New Jersey) – amerykańska aktorka, piosenkarka i producentka telewizyjna. Jej pierwszą dużą rolą była Maddie Fitzpatrick w serialu Disneya Nie ma to jak hotel. Po tym sukcesie zagrała w serii High School Musical jako Sharpay Evans. Przeszła do muzycznej historii będąc pierwszą kobietą, która zadebiutowała na Billboard Hot 100 jednocześnie z dwiema piosenkami...

Po nagrodzoną Emmą rolą w High School Musical rozpoczęła karierę muzyczną wydając 6 lutego 2007 swój pierwszy album, Headstrong. Płyta zadebiutowała na 5 miejscu na liście Billboard 200 sprzedając się w 64,000 kopiach w pierwszym weekendzie i zdobywając później certyfikat Złotej Płyty. Tisdale dubbinguje Fretkę w serialu animowanym Disneya Fineasz i Ferb. Drugi album Ashley Guilty Pleasure, został premierowo wydany 16 czerwca 2009, zaś w Stanach Zjednoczonych 28 lipca 2009 Tisdale zagrała w filmie Obcy na poddaszu, który został wydany 31 lipca 2009 roku.

Tisdale urodziła się 2 lipca 1985 roku w Hrabstwie Monmouth w New Jersey jako córka Lisy i Mike'a Tisdale, którzy zajmowali się spółką konstrukcyjną. Dorastała w Ocean Township. Ma starszą siostrę Jennifer, która jest także aktorką i modelką, a jej dziadek Arnold Morris był developerem noży Ginsu; podobnie jak dziadek, Ashley jest powiązana z businessmanem Ronem Popeilem. Tisdale jest Żydówką.

Mając trzy lata, podróżowała z menadżerem Billem Perlmanem po South Shores Mall. Po pierwszej audycji wystąpiła w spocie JC Penney, a potem w ponad 100 reklamach jako dziecko. Mając osiem lat, zagrała w broadwayowskim musicalu Les Misérables, a potem podróżowała po świecie z obsadą Annie. Rozpoczęła karierę aktorską występując w Gypsy: A Musical Fable i The Sound of Music w Żydowskim Centrum Komunikacji w Monmouth County. Mając lat dwanaście, Tisdale zaśpiewała dla prezydenta Billa Clintona w Białym Domu.

Tisdale była Ford Modelem. W późnych latach 90. XX wieku i wczesnym wieku XXI zagrała drugoplanowe role w telewizyjnych serialach: George Lopez, Inny w klasie, Siódme niebo, Strong Medicine i Bette, gdzie początkowo grała z Brendą Song. Dzięki roli w Boston Public zdobyła nagrodę Young Artist Award 2000 w kategorii "Najlepsza rola gościnna w telewizyjnym serialu". W 1998 użyczyła swojego głosu w filmie animowanym Dawno temu w trawie i zagrała w 2001 roku w filmie Donnie Darko. Zagrała też role w The Hughleys (2002) i Still Standing (2003).

W 2004 zdobyła rolę Maddie Fitzpatrick w serialu Disney Channel Nie ma to jak hotel, ubiegając się również o rolę London Tipton. Pojawiła się także w Szepcie serca, anglojęzycznej wersji japońskiego anime Mimi wo Sumaseba. Wystąpiła jako Sharpay Evans w oryginalnym filmie Disney Channel High School Musical. Nagrała kilka piosenek na jego soundtrack. Wszystkie były notowane na Billboard Hot 100. Jako pierwsza w historii kobieta zadebiutowała na Hot 100 z dwoma piosenkami jednocześnie – What I've Been Looking For i Bop To The Top. Ścieżka dźwiękowa High School Musical z tymi właśnie piosenkami stała się najczęściej kupowanym albumem 2006 roku. Wzięła udział w Igrzyskach Disney Channel 2006.

W 2006 podpisała kontrakt z Warner Bros. Records. Wytwórnia wydała jej świątecznego singla – cover Last Christmas zespołu Wham. Oprócz tego nagrała cover Some Day My Prince Will Come z Drew Seeley na DisneyManię 4 oraz cover A Dream Is a Wish Your Heart Makes" z pozostałymi członkami Disney Channel Circle of Stars. Wystąpiła w teledysku dla DVD Kopciuszek: Platinum Edition. Nagrała cover Kiss The Girl na DVD Mała Syrenka: Platinum Edition. W grudniu 2006, w ramach promocji solowego albumu, wydała składający się z trzech utworów minialbum He Said She Said. W 2007 wraz z obsadą High School Musical wyruszyła w trasę koncertową High School Musical: The Concert, gdzie promowała soundtrack i solowy album. W 2007 ukazało się CD koncertowe oraz DVD z zapisem koncertu, które zawierały m.in. piosenki Ashley.

W lutym 2007 Warner Bros. Records wydało pierwszy solowy album Ashley, Headstrong. Płyta zadebiutowała na 5 miejscu na oficjalnej amerykańskiej liście sprzedaży, Billboard 200, sprzedając się 64 tys. egzemplarzach. Tisdale opisała Headstrong jako szansę dla fanów na poznanie ją bliżej. Powiedziała: „Chcę ludzi, którzy wiedzą, że jestem prawdziwą osobą, i że też przeżywam normalne sytuacje, takie jak ściskanie i łamanie serca”. Be Good to Me zostało wybrane na pierwszego singla z albumu i wydane w grudniu 2006, a He Said She Said na drugiego i wydane we wrześniu 2007. W styczniu 2008 Not Like That zostało wydane jako trzeci singel tylko w Europie i Brazylii, a Suddenly jako singel w lutym 2008 ukazało się w Niemczech i Brazylii.

Tisdale po raz drugi zagrała Sharpay Evans w filmie High School Musical 2, oprócz tego pojawiła się na soundtracku. Rozpoczęła rolę dubbingową Fretki Flynn w serialu animowanym Disney Channel Fineasz i Ferb. Oprócz tego dubbinguje Camille Leon w Kim Kolwiek. Zdobyła swoją pierwszą nagrodę – Nickelodeon Kids' Choice Awards UK w kategorii "Najlepsza Aktorka TV" za rolę w Nie ma to jak hotel. W 2007 Tisdale wydała DVD There's Something About Ashley zawierające kilka filmów o Ashley i kulisy produkcji Headstrong. W 2007 pierwszy album studyjny Tisdale ukazał się w wersji wakacyjnej. W Niemczech ukazała się dodatkowa reedycja. W USA płyta zdobyła status Złotej Płyty, sprzedając się w 500 tys. egzemplarzach, a czytelnicy Billboardu uznali go za szósty najlepszy album roku.

W 2008, Tisdale wystąpiła w oryginalnym filmie ABC Family, Picture This. W 2008 ukazał się on na DVD. Ashley była jednym z jego producentów wykonawczych. Po raz trzeci zagrała Sharpay Evans w filmie High School Musical 3: Ostatnia klasa. Pojawiła się na jego soundtracku, z którego pochodzi wysoko oceniony przez Billboard i znajdujący się w pre-nominacjach do Oscarów w kategorii "Najlepsza Oryginalna Piosenka" singel I Want It All (nagrany z Lucasem Grabeelem).

Ashley rozpoczęła prace nad nowym albumem, Guilty Pleasure, we wczesnym 2008, a w kwietniu tego samego roku potwierdziła, że nagrała już kilka piosenek. Ogłosiła również, że będzie on bardziej rockowy niż poprzedni. 14 kwietnia 2009 w formacie radiowym i digital, a dopiero potem na CD, ukazał się pierwszy singel z nowej płyty, It's Alright, It's OK. 11 czerwca odbyła się światowa premiera Guilty Pleasure, a 28 lipca odbędzie się premiera amerykańska. Drugim singlem został Crank It Up wydany wyłacznie w krajach niemieckojęzycznych. Premiera teledysku odbyła się za pośrednictwem portalu MySpace.

Tisdale pojawi się w filmie 20th Century Fox Obcy na poddaszu z Robertem Hoffmanem i Carterem Jenkins. Gra w nim Bethany Pearson. W 2009 wystąpiła gościnnie jako Maddie w serialu Nie ma to jak statek (jest to kontynuacja Nie ma to jak hotel, w której na stałe Tisdale nie zgodziła się zagrać). Ashley jest producentem, prowadzi spółkę Blondie Girl Productions i pracuje nad dwoma projektami. Poza tym podpisała kontrakt z FremantleMedia na produkcję reality show. Opuściła Gersh Agency i dołączyła do Creative Artists Agency. Tisdale współpracuje z Jessicą Horowitz, z którą pracuje nad serialem animowanym After Midnight, który aktualnie szuka dystrybutora.

Dyskografia:
(2007) Headstrong
(2009) Guilty Pleasure

Single:
(2007) Be Good To Me
(2007) He Said She Said
(2007) Not Like That
(2008) Suddenly
(2009) It's Alright, It's OK
(2009) Crank It Up

Single promocyjne:
(2009) Masquerade
(2009) Overrated
(2009) Acting Out
(2009) What If

Filmografia:
(1998) Dawno temu w trawie jako Lead Blueberry Scout (głos)
(2001) Donnie Darko jako Kim
(2001) Nathan's Choice jako Stephanie
(2002) The Mayor of Oyster Bay jako Jennifer
(2006) High School Musical jako Sharpay Evans
(2006) Szept serca jako Yuko Harada (głos)
(2007) High School Musical 2 jako Sharpay Evans
(2007) There's Something About Ashley (DVD o Ashley)
(2007) Dziewczyny z drużyny 4 jako Ona sama
(2008) Picture This jako Mandy Gilbert
(2008) High School Musical 3: Ostatnia klasa jako Sharpay Evans
(2009) Obcy na poddaszu jako Bethany Pearson

(2005-2008) Nie ma to jak hotel jako Maddie Fitzpatrick
(2007-?) Fineasz i Ferb jako Fretka Flynn (głos)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło