Blade Loki - teksty piosenek
Polski zespół muzyczny założony w 1992 roku we Wrocławiu. Wykonuje melodyjną odmianę a z elementami , i . Tuż po wydaniu debiutackiej płyty "Młodzież olewa" zostali okrzyknięci jednym z 3 debiutów 1995 roku (obok Liroya i Justyny Steczkowskiej) i zyskali wierne grono fanów. Po 5 latach zespół w zmienionym składzie (za mikrofonem stanęła Agata Polic) wydał kolejny album zatytułowany "Blada Płyta", natomiast dwa lata później na sklepowych półkach pojawił się trzeci krążek "Psy i Koty" – sprzedaż rozciągnęła się również na Słowację I Czechy. Płyta osiągnęła spory sukces dzięki czemu Blade mogły wystąpić na jednym z największych festiwali w Europie - Przystanku Woodstock. Ponadto jeden z utworów wykonanych podczas koncertu znalazł się w filmie pt. „Przystanek Woodstock - Najgłośniejszy Film Polski”. Przełomowym momentem w bladej historii było jednak ukazanie się czwartego albumu „... no pasaran”. Tytułowy utwór był promowany w licznych stacjach telewizyjnych oraz radiowych a wytwórnia S.P.RECORDS postanowiła umieścić go na składance „Bez Obciachu”obok szlagierów takich zespołów jak: Kult, Hey, Abra Dab, Cool Kids Of Death, Happysad i wielu innych. Zespół miał również okazję wykonać “No Pasaran” na żywo w programie „Kuba Wojewódzki Show” ugruntowując sobie w ten sposób pewne miejsce w czołówce polskich zespołów alternatywnych.
Pomimo dużego powodzenia czwartej płyty zespół nie spoczął na laurach. Po blisko trzyletniej pracy nad nowym materiałem w maju 2009 ukazał się krążek „ Torpedo Los”. Na płycie mamy okazję usłyszeć dwie wokalistki – w związku z długoterminowym wyjazdem Agaty za granicę kraju, za mikrofonem stanęła również Agnieszka „Majka" Niemczynowska nagrywając część utworów. Z udziałem Majki odbyła się również jesienna trasa „Torpedo Live Tour 2009”. W styczniu 2010 po powrocie Agaty do kraju, zespół ponownie nawiązał z nią współpracę. Aktualnie muzycy przygotowują się do kolejnych koncertów promujących ostatni album.


Obecni członkowie:

* Agata Polic (ponownie w składzie od stycznia 2010)
* Dudzic - gitara basowa
* Twurca - gitara
* Norbas - instrumenty klawiszowe
* Adam "Zwierzak" Moszyński - perkusja (od 2006)
* Daniel Wrona - trąba barytonowa
* Lisu - trąbka

Byli członkowie:

* Agnieszka "Majka" Niemczynowska - wokal (od 2008 do 2010)
* Magda Hycka - wokal (od 1992 do 1997)
* Jarek "Jaras" Dudrak - perkusja (do 2006)
* Krzysztof Bielicki - gitara (1992)
* Irek Poniedziałek - gitara (do 1995)
* Przemek Kołodziejczak - saksofon (od 1999 do 2001)
* Piotr Selwesiuk - trąbka (do 2002)
* Mateusz Wysłucha - puzon (do 2002)

Dyskografia:

* 1995 Młodzież olewa
* 2000 Blada płyta
* 2002 Psy i koty
* 2006 No pasaran
* 2009 Torpedo los!!!

Oficjalna strona zespołu : http://www.bladeloki.com


AGATA POLIC ZNÓW W SKŁADZIE BLADYCH LOKÓW!


"Po ponad półtorarocznej nieobecności, Agata wróciła na stałe do Polski. Zarówno zespół jak i dawna wokalistka postanowili ponownie rozpocząć współpracę. Najbliższe koncerty promujące album odbędą się już z jej udziałem."


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło