Bob Marley - teksty piosenek
Bob Marley, właśc. Robert Nesta Marley (ur. 6 lutego 1945, zm. 11 maja 1981) – jamajski muzyk, który rozpropagował muzyczny styl reggae, ściśle związany z ruchem rastafarian, ogłoszony przez swoich zwolenników "pierwszą gwiazdą Trzeciego Świata", "Rasta Prorokiem".

Urodził się we wsi Nine Miles w Saint Ann na Jamajce 6 lutego 1945. Później mieszkał tak jak Peter Tosh i Bunny 'Wailer' Livingston (pozostali założyciele The Wailers) w Trenchtown (slumsy na przedmieściach Kingston) i otoczony był tam kulturą Rudeboys, jamajskich gangsterów. Jego ojciec, Norval Marley, był białym oficerem armii brytyjskiej, a matka, Cedella Booker, jamajską wieśniaczką.

3 grudnia 1976 r. pięciu uzbrojonych mężczyzn wdarło się do domu artysty w Kingston. Marley, jego żona Rita, Lewis Griffiths i menedżer Don Taylor zostali wtedy ranni. Stało się to w dzień przed koncertem Marleya wspierającym socjalistycznego kandydata na premiera Jamajki (Michaela Manleya).

Zmarł w wyniku przerzutów choroby nowotworowej do płuc i mózgu. Inwazja nowotworu zaczęła się od stopy, na palcu której wykryto czerniaka. Doradzano mu amputację palca, ale odmówił z powodu przekonań religijnych (twierdził, że jako Rastafarianin nie może dać się rozczłonkować) wycięcia komórek nowotworowych. Jego choroba była ukrywana przed publicznością.

Marley był szeroko znany z poświęcenia się Rastafari, który poznał dzięki swojej żonie, Ricie. Pobierał nauki od Mortimera Plannera, uznanego jako jednego z ideologów tej religii. Był de facto misjonarzem rastafari (jego działania i teksty piosenek sugerują, że czynił to w pełni świadomie), przyczynił się do zwrócenia uwagi międzynarodowej na tę religię.

Jako rastafarianin, Bob Marley był wielkim obrońcą używania marihuany jako sakramentu. Na okładce albumu Catch a Fire widnieje jego zdjęcie, na którym pali dużego blanta z marihuaną. Zastosowanie marihuany do rozwoju duchowego jest wzmiankowane w wielu utworach.

Przed śmiercią Bob Marley przystąpił do Ortodoksyjnego (Prawosławnego) Kościoła Etiopskiego. Przez cały poprzedni rok matka Marleya, Cedella Booker usiłowała nakłonić go, aby przystąpił do Kościoła, lecz Bob odmawiał, mówiąc: Jestem ochrzczony przez ogień. Jednak przekonany że zostały mu tylko dwa tygodnie życia zgodził się na chrzest i przystąpienie do Ortodoksyjnego Kościoła Etiopskiego. Ceremonia odbyła się w hotelu Wellington, a przystąpił do niej Bob Marley, jego żona Rita, oraz ich dzieci. Ceremonii przewodniczył Abuna Izaak. Bob Marley otrzymał wówczas imię Berhane Sellasje, oznaczające Światło Świętej Trójcy. Niektórzy rastafarianie uważają, że symbolika tego imienia ujawnia się w nagraniach Boba Marleya, ich zdaniem niemal każdy utwór rozświetlany jest światłem darów Ducha Świętego i inspiracji pochodzącej od Boga.

W 1994 roku Bob Marley został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia:

Jako The Wailers:

* Catch a Fire (1972/3)
* Burnin' (1973)

Jako Bob Marley & The Wailers:

* Natty Dread (1974)
* Live! (1975), rec. at the London's Lyceum
* Rastaman Vibration (1976)
* Exodus (1977)
* Kaya (1978)
* Babylon By Bus (1978)
* Survival (1979)
* Uprising (1980)

Płyty wydane pośmiertnie:

* Confrontation (1983)
* Legend (1984)
* Rebel Music (1986)
* Talkin Blues (1975/92)
* Natural Mystic (1995)
* Soul Almighty (1996)
* Dreams of Freedom (1997)
* Chant Down Babylon(1999)
* One Love - The Very Best (2001)
* Live At Roxy (2003)
* Bob Marley And The Wailer's - Gold (2005)
* Africa Unite The Singles Collection (2005)
* Songs Of Freedom


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło
współpraca