Niemiecka dyskotekowa grupa Boney M odnosiła ogromne sukcesy na europejskim rynku na przełomie lat 70. i 80. Zespół stworzył producent Frank Farian. W 1975 roku zebrał ciemnoskórych artystów pochodzących z Indii Zachodnich, którzy pracowali w Wielkiej Brytanii, Niemczech Zachodnich i Holandii. Były to wokalistki Marcia Barrett i Liz Mitchell, modelka Maizie Williams i DJ Bobby Farrell.

Składy:

* (Oficjalny skład) Liz Mitchell, Patricia 'Lorna' Foster, Carol Grey i Tony 'Tony Tony' Ashcroft
* Jacqueline Bryan-Olatuni, Mark Martin, Sheila Bonnick i Francesca Mowatt
* Bobby Farell, brak danych dot. wokalistek.

Wszytkie składy wykonują nadal przeboje sprzed lat, czasem w nowych aranżacjach, jednak zawsze w swoim niezapomnianym stylu.

Pierwszy singiel Boney M "Baby Do You Wanna Bump?" ukazał się w 1975 roku jednak międzynarodowy sukces przyszedł rok później, wraz z przebojami "Daddy Cool" i "Sunny" (cover piosenki Bobba Hebba). W maju 1977 roku na rynku pojawił się singiel "Ma Baker", w październiku "Belfast", a w kolejnym roku "Rivers Of Babilon / Brown Girl In The Ring" (singiel z podwójną stroną A, który stał się drugim najlepiej sprzedającym się singlem w historii Wielkiej Brytanii). Sukces tych piosenek spowodował, że Boney M był najpopularniejszym, oprócz słynnej ABBY, tanecznym zespołem w Europie.

Do 1985 roku kwartet nagrał dziesięć albumów, później grupa kontynuowała działalność zarówno fonograficzną jak i koncertową jednak nie odnosiła już sukcesów.
Dyskografia:

Płyty
* Take The Heat Off Me (1976)
* Love For Sale (1977)
* Nightflight To Venus (1978)
* Oceans Of Fantasy (1979)
* The Magic Of Boney M (1980)
* Boonoonoonoos (1981)
* The Christmas Album (1981)
* Ten Thousand Lightyears (1984)
* Kalimba De Luna (1984)
* Eye Dance (1985)
* Greatest Hits Of Boney M (1985)
* Greatest Hits Of All Times - Remix (1988)
* The Greatest Hits (1992)
* Christmas Party (1998)
* The Magic Of Boney M (2006)

Single
* "Baby Do You Wanna Bump?" (1975)
* "Nightflight To Venus"
* "Bahama Mama"
* "Daddy Cool" (1976)
* "Sunny" (1976)
* "Belfast" (1977)
* "Ma Baker" (1977)
* "Hooray Hooray, It's A Holi-Holiday" (1978)
* "Painter Man" (about Andy Warhol) (1978)
* "Rasputin" (1978)
* "Rivers of Babylon" (1978)
* "El Lute" (1979)
* "Felicidad (Margherita)" (listopad 1980)
* "Gadda-Da-Vida" (1980)
* "We Kill The World" (wrzesień 1981)
* "Jambo - Hakuna Matata (No Problems)" (czerwiec 1983)
* "Happy Song" (1984)
* "Kalimba Da Luna" (1984)
* "Young, Free and Single" (sierpień 1985)
* "Daddy Cool - Anniversary Remix '86" (1986)
* "Everybody Wants To Dance Like Josephine Baker" (1989)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło