Canned Heat – amerykański zespół bluesrockowy/boogie założony przez Alana Wilsona i Boba Hite w Los Angeles w 1965 roku. Zespół wziął nazwę od utworu Canned Heat Blues Tommy'ego Johnsona z 1928 roku, opisującego alkoholika, który w desperacji zaczyna pić Sterno (rodzaj denaturatu), nazywane "canned heat" (dosł. puszkowane gorąco). Po występach na Festiwalu w Monterey i w Woodstock, pod koniec lat 60., grupa zdobyła światowy rozgłos. Skład z tamtych czasów to Bob "The Bear" Hite (wokal), Alan "Blind Owl" Wilson (gitara, wokal, harmonijka), Henry "The Sunflower" Vestine lub Harvey Mandel (gitara prowadząca), Larry "The Mole" Taylor (bas) i Adolfo "Fito" de la Parra (perkusja). Od wczesnych lat 70. nastąpiło wiele zmian w składzie zespołu. Obecnie jedynym oryginalnym członkiem zespołu z czasów największej świetności jest Adolfo "Fito" de la Parra. Larry Taylor, którego obecność w zespole nie była stała, jest drugim żyjącym członkiem z tamtych lat. Harvey Mandel, Walter Trout i Junior Watson zdobyli uznanie grając w późniejszych wersjach zespołu. Brytyjski bluesman i pionier muzyki rockowej John Mayall często zapraszał do swojego zespołu muzyków Canned Heat.

Dyskografia:
* Canned Heat (1967)
* Boogie with Canned Heat (1968)
* Living the Blues (1968)
* Hallelujah (1969)
* Canned Heat Cookbook (1969)
* Live at Topanga Corral (1969)
* Vintage (1969)
* Future Blues (1970)
* Live In Europe (1970)
* Hooker 'N' Heat (1970)
* Historical Figures and Ancient Heads (1972)
* The Best of Canned Heat (1972)
* The New Age (1973)
* Memphis Heat (1974)
* One More River to Cross (1974)
* Human Condition (1978)
* Hooker 'N' Heat: Recorded Live at the Fox Venice Theater (1981)
* Kings of the Boogie (1981)
* In Memory of Bob Hite (1981)
* The Boogie Assault: Live in Australia (1982)
* Boogie up the Country (1987)
* Reheated (1988)
* Let's Work Together: The Best of Canned Heat (1989)
* Live at the Turku Rock Festival Finland (1990)
* Burnin' live (1991)
* Internal Combustion (1994)
* Uncanned: Best of Canned Heat (1994)
* In Concert (1995)
* Best of Hooker 'N' Heat (1996)
* The Ties That Bind (1997)
* Blues band (1997)
* Boogie 2000 (1999)
* The Boogie House Tapes (2000)
* Friends in the Can (2003)
* The Boogie House Tapes, vol II (2004)


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło