Cannibal Corpse

43 teksty piosenek
http://www.cannibalcorpse.net/
http://www.myspace.com/cannibalcorpse

Cannibal Corpse - amerykański zespół grający ekstremalną odmianę death metalu - brutal death metal. Powstał w 1989 roku w Buffalo w stanie New York. Pierwszy skład tworzyli: wokalista Chris Barnes (obecnie George"Corpsegrinder" Fisher), gitarzyści Rob Barrett (zastąpiony później przez Pata O'Briena) i Jack Owen (zastąpiony całkiem niedawno przez Jeremy Turnera, za którego w 2005 roku do grupy powrócił Rob Barrett), basista Alex Webster oraz Paul Mazurkiewicz na perkusji.

Zespół od początku swojego istnienia prezentował bezprecedensowy, brutalny death metal, co słychać głównie na pierwszych czterech albumach. Wielki wpływ na taką muzykę miał wcześniej wspomniany Chris Barnes (odszedł od zespołu w 1994 na rzecz własnego projektu Six Feet Under).

Cannibal Corpse zyskał opinie jednej z tych grup, które doprowadziły death metal do skrajności. Stworzyła muzykę inspirowaną filmami grozy, zarówno urokliwie naiwnymi, poetyckimi z lat czterdziestych, jak wulgarnymi, dosłownymi, realizowane masowo i rozprowadzanymi głównie na wideokasetach, z lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Teksty pełne odrażających opisów, np. obrazów wnętrzności ludzkich, ale też intrygujących rozważań, na temat zdolności paranormalnych.

Okładki płyt Cannibal Corpse, z rysunkami Vincenta Lock'a, twórcy słynnego komiksu Death World, np. w Tomb Of The Mutilated z wizerunkiem zwłok uprawiających seks oralny, wzbudziły wielkie kontrowersje i wiele sklepów, zwłaszcza na Środkowym Zachodzie i Południu Stanów Zjednoczonych, odmówiło ich rozprowadzania. W części nakładów albumy grupy ukazały się w kopertach bez ilustracji.

Muzyka od albumu "Vile" jest szybsza, jednak już mniej miażdżąca i brutalna. Na szczególną uwagę zasługują tu instrumentaliści, gdyż Cannibal Corpse to pod względem techniki jedna ze sprawniejszych death metalowych grup.

W 1992 Cannibal Corpse nagrali album "Tomb Of The Mutilated", który okazał się ich najlepiej sprzedawanym wydawnictwem (ponad 100 tys. sprzedanych płyt).

Zespół wystąpił w Polsce kilkakrotnie: w 1992, 1993 i 2002 na Metalmanii oraz w 2003 i 2004 w klubie Proxima w Warszawie a w 2007 roku w klubie Loch Ness w Krakowie. Zagrali także ponownie w Krakowie 20 pazdziernika 2009.

Jednym z najsłynniejszych fanów zespołu jest Jim Carrey, dzięki któremu Cannibal Corpse wystąpili w filmie "Ace Ventura. Psi detektyw", grając tam chyba najbardziej znany kawałek "Hammer smashed face"

Muzycy
Obecny skład zespołu:
* George Fisher "Corpsegrinder" - growling
* Pat O'Brien - gitara elektryczna
* Rob Barrett - gitara elektryczna
* Alex Webster - gitara basowa
* Paul Mazurkiewicz - instrumenty perkusyjne

Byli członkowie zespołu
* Chris Barnes - growling (Six Feet Under)
* Jack Owen - gitara elektryczna (Deicide)
* Jeremy Turner - gitara elektryczna
* Bob Rusay - gitara elektryczna

Dyskografia
* 1989 Cannibal Corpse (Demo)
* 1990 Eaten Back To Life
* 1991 Butchered At Birth
* 1992 Tomb Of The Mutilated
* 1993 Hammer Smashed Face (SP)
* 1994 The Bleeding
* 1996 Vile
* 1997 Monolith Of Death (VHS/DVD)
* 1998 Gallery Of Suicide
* 1999 Bloodthirst
* 2000 Live Cannibalism (LP/VHS/DVD)
* 2002 Gore Obsessed
* 2002 Worm Infested (EP)
* 2003 15 Year Killing Spree (BOX)
* 2004 The Wretched Spawn
* 2006 Kill
* 2009 Evisceration Plague
* 2012 Torture


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło