Children Of Bodom

43 teksty piosenek
Children Of Bodom - teksty piosenek
Children of Bodom - fińska grupa muzyczna grająca muzykę określaną jako metalową, jednak istnieją spory co do konkretnego gatunku. Powstała 1993 roku w Finlandii pod nazwą Inearthed. Jako Children of Bodom grupa występuje od 1997 roku. Nazwa zespołu pochodzi od jeziora Bodom, nad którego brzegiem dokonano mordu na 3 nastolatkach (Bodom znajduje się w Espoo oddalonym niecałe 22 km od Helsinek.) Zadebiutowali albumem "Something Wild" (warto wspomnieć, że w roku, w którym ukazał się ten album, Alexi miał zaledwie 18 lat). Ich teksty inspirowane są dotąd niewyjaśnionym morderstwem nad jeziorem Bodom w Finlandii, znajdującego się nieopodal ich miasta, Espoo, śmiercią i problemami psychicznymi oraz wewnętrznymi człowieka.

Obecny skład zespołu:

Alexi Laiho (Kylähullut, ex-Impaled Nazarene, ex-Sinergy) - wokale i gitary
Roope Latvala (ex-Sinergy, ex-Waltari) - gitary
Henkka "Blacksmith" Seppälä - bas
Jaska W. Raatikainen - perkusja
Janne "Warman" Wirman (Warmen, ex-Masterplan) - klawisze

Dyskografia:

Something Wild (1997)
Hatebreeder (1999)
Tokyo Warhearts (Live) (1999)
Follow the Reaper (2001)
Hate Crew Deathroll (2003)
Thrashed, Lost and Strungout (EP) (2004)
Are You Dead Yet? (2005)
Chaos Ridden Years - Stockholm Knockout Live (DVD) (2006)
Blooddrunk (2008)
Skeletons in the Closet (2009)
Relentless Reckless Forever (2011)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło