Crematory

86 tekstów piosenek
Istnieje kilka zespołów o nazwie Crematory

1. Niemiecki zespół, który po raz pierwszy zyskał uznanie w połowie lat 90. podczas trasy z My Dying Bride, Tiamat i Atrocity. Początkowo grał atmosferyczny doom metal, potem zaczął ewoluować w stronę industrial metal i gothic metal, co można było zauważyć na następnych albumach. Zespół wyrabiał swój wizerunek na rozmaitych metalowych festiwalach, włączając w to niemiecki Wacken Open Air Festival, gdzie występował w latach 1996, 1998, 1999, i 2001, potem dołączył do wytwórni Nuclear Blast Records i nagrał kilka kompilacji. Później przeszedł do wytwórni Massacre Records w 2006, po 10 latach współpracy z Nuclear Blast Records. Po dołączeniu do Massacre Records zespół od razu wydał nowy krążek. Zespół istnieje od 1991 roku (z krótkim czasem rozpadu między 2001 i 2003) i jest to jeden z najdłużej istniejących europejskich zespołów gothicmetalowych.



Obecni członkowie zespołu:
* Gerhard "Felix" Stass - wokal
* Matthias Hechler - gitara elektryczna i wokal
* Katrin Goger - klawisze
* Harald Heine - gitara basowa
* Markus Jüllich - perkusja


Byli członkowie zespołu:
* Marc Zimmer - gitara basowa
* Heinz Steinhauger - gitara basowa
* Lothar (Lotte) Först - gitara elektryczna


Dyskografia:

Albumy studyjne
* Transmigration (1993)
* …Just Dreaming (1994)
* Illusions (1995)
* Crematory (1996)
* Awake (1997)
* Act Seven (1999)
* Believe (2000)
* Revolution (2004)
* Klagebilder (2006)
* Pray (2008)
* Infinity (2010)

Dema, EP, Single, Koncertowe:
* Demo (1992)
* Ist Es Wahr (1996)
* Live… (1997)
* Early Years (1999)
* Fly (1999)
* Remind (2001)
* Greed (2004)
* Liverevolution (2005)

2. Szwedzki zespół grający tradycyjny Death Metal, założony w 1989 roku w gminie Haninge, rozwiązany w 1993 po odejściu wokalisty Stefana Harrvika. Grali koncerty z takimi zespołami, jak Entombed i Carnage w 1989, oraz Unleashed, Afflicted, Macrodex, General Surgery i Therion w 1990. Po wydaniu dema "Wrath From The Unknown", zagrali parę gigów z Entombed, Xysma, Disember i Grave. W 1993 roku, wytwórnia M.B.R. Records zaproponowała wydanie pełnego albumu, lecz odszedł z zespołu wokalista Stefan Harrvik, więc reszta składu, zdecydowała się rozwiązać zespół.



Ostatni członkowie zespołu:
* Johan Hanson - gitara basowa
* Stefan Harrvik - wokal
* Mats Nordrup - perkusja
* Urban Skytt - gitara elektryczna


Byli członkowie zespołu:
Mikael Lindvall - gitara elektryczna
Patrik - perkusja
Christofer Johnsson - sesyjne wokale


Dyskografia:

Dema:
* Mortal Torment (1989)
* The Exordium (1990)
* Wrath From The Unknown (1991)
* Netherworlds Of The Mind (1992)
EP:
* Denial (1992)
Bootlegi:
* Unknown Netherworlds Of The Exordium (?)
* Unconsecrated Ground (?)
* Crematory (?)
Kompilacje:
* Denial (2009)



3. Polski zespół grający Brutal Death Metal, założony w 1989 roku w Wałbrzychu, rozwiązany w 1990 po wydaniu jedynego dema zatytułowanego "Vulnerant Omnes, Ultima Necat".



Ostatni członkowie zespołu:
Cromm Cruaich - wokal, gitara elektryczna
Victor - gitara basowa
Morbid - perkusja


Byli członkowie zespołu:
Possessed - perkusja
Castratore - perkusja
Piłat - gitara elektryczna


Dyskografia:
* Vulnerant Omnes, Ultima Necat (1990)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło