Death

68 tekstów piosenek
Death (ang. śmierć) - amerykańska grupa muzyczna, jeden z prekursorów gatunku death metal
Zespół Death powstał w 1983 roku. Pierwotnie nosił nazwę Mantas (od pseudonimu gitarzysty zespołu Venom, Jeffreya Dunna). Zespół założyli: Chuck Schuldiner (gitara, wokal), Rick Rozz (gitara) i Kam Lee (perkusja). Rok później nagrali płytę demo "Death by metal". Nie mogąc zarejestrować legalnie nazwy Mantas, Schuldiner zmienia nazwę zespołu na Death. Po jakimś czasie wokalista zmienił niemal cały skład grupy, a zespół nagrał swoją pierwsza pełną płytę Scream Bloody Gore. Płytę tę nagrali Schuldiner (wokal, bas i gitara), Hand (gitara) i Reifert (perkusja). Kolejną płytę Schuldiner postanowił nagrać z innymi muzykami i w ten sposób w 1988 roku powstało "Leprosy". Tym razem u boku Schuldinera zagrali: Rozz (gitara), Butler (bas) i Andrews (perkusja). Skład nagrywający następną płytę ("Spiritual Healing") ponownie uległ zmianie - tym razem miejsce Rozza zajął James Murphy. Należy dodać, iż z płyty na płytę zespół zaczął prezentować coraz bardziej dojrzałą, ale i coraz trudniejszą muzykę. W grudniu 1990 roku Death wystąpił w Polsce w Katowickim "Spodku".

W późniejszym okresie w zespole zepsuła się atmosfera, czego skutkiem było to, iż od Schuldinera odwrócili się wszyscy członkowie grupy. Ten dokooptował jednak do składu Seana Reinerta, Paula Masvidala i Steve'a DiGiorgio i w 1991 roku nagrywają płytę "Human". Z płytą tą Death pozbywa się satanistycznych powiązań, co widać szczególnie po zmianie loga. W związku z problemami, które dotknęły wydawcę, Schuldiner znowu traci wszystkich członków zespołu.

Schuldiner nadal miał wiele pomysłów kompozycyjnych i w 1993 roku wydał płytę pt. "Individual Thought Patterns". Do nagrania tego albumu ponownie namówił DiGiorgio oraz dodatkowo Hoglana i LaRocque. Dwa lata później zespół nagrał kolejną płytę "Symbolic". Z poprzedniego składu pozostał tylko Hoglan. Przy tej płycie pomogli im Koelble i Conlon. Album miał jednak niskie wskaźniki sprzedaży i Chuck Schuldiner postanowił rozwiązać zespół. Skoncentrował się na innym swoim zespole Control Denied. W 1998 roku, wraz z członkami Control Denied Schuldiner postanowił reaktywować Death i nagrywał wraz z Shannonem Hammem (gitara), Richardem Christym (perkusja) i Scottem Clendeninem ostatnią studyjną płytę Death "The Sound Of Perseverance" okrzykniętą najlepszą i najważniejszą płytą w historii death metalu. Po nagraniu tej płyty do składu na miejsce Clendenina ponownie wrócił DiGiorgio.

Po jakimś czasie wszystkie plany zespołu musiały zostać zmienione w związku z chorobą Chucka - był to guz mózgu. Pieniądze na operację postanowili zebrać fani. W 2001 wydana została płyta koncertowa "Live in L.A. (Death & Raw)" a w tym samym roku wyszła kolejna płyta koncertowa "Live in Eindhoven", której dochód wspomógł zbiórkę pieniędzy na operację Schuldinera.

Mimo operacji, dnia 13 grudnia 2001 roku lider Death Chuck Schuldiner zmarł,
lecz nie na guza mózgu a na zapalenie płuc.

Death swoją muzyką stworzył nowy rozdział w historii muzyki metalowej. Zespół opierał się niemal w całości na kompozycjach Schuldinera, którego śmierć była końcem grupy. Z płyty na płytę słychać coraz większą dojrzałość tekstów i muzyki. Death stworzył swój własny styl muzyczny, doczekał się wielu naśladowców (w Polsce m.in. Sceptic), a wreszcie został uznany legendą death metalu. Firma B.C Rich wydała gitarę B.C Rich Chuck Schuldiner Tribute.

Członkowie zespołu

Ostatni Skład

* Chuck Schuldiner "Evil Chuck" - gitara elektryczna, śpiew,gitara basowa (1983-2001)
* Shannon Hamm - gitara elektryczna (1996-2001) (Control Denied)
* Scott Clendenin - gitara basowa (1996-2001) (Control Denied)
* Richard Christy - instrumenty perkusyjne (1996-2001)

Byli członkowie

Gitarzyści

* Rick Rozz - gitara elektryczna (1983-1985, 1987-1989)
* Matt Olivo - gitara elektryczna (1985) (Repulsion, Dejecta)
* John Hand - gitara elektryczna (1986-1987)
* James Murphy - gitara elektryczna (1989)
* Paul Masvidal - gitara elektryczna (1989,1991-1992)(Cynic, Gordian Knot, Æon Spoke)
* Walter Traschsler - gitara elektryczna (1990) (Rotting Corpse)
* Albert Gonzales - gitara elektryczna podczas koncertów w 1990 roku (Evildead, Noctuary, Rise)
* Andy LaRocque - gitara elektryczna (1993)
* Ralph Santolla - gitara elektryczna na amerykańskiej trasie koncertowej w 1993 roku (Deicide)
* Craig Locicero - gitara elektryczna na europejskiej trasie koncertowej w 1993 roku (Forbidden)
* Bobby Koelble - gitara elektryczna (1995)

Basiści

* Scott Carlson - gitara basowa (1985) (Repulsion, Cathedral)
* Eric (nazwisko nieznane) - gitara basowa (1985)
* Steve DiGiorgio - gitara basowa (1986,1991, 1993) (Sadus)
* Terry Butler - gitara basowa (1987-1990) (Six Feet Under, Massacre)
* Scott Carino - gitara basowa (1991-1992) (Lowbrow)
* Kelly Conlon - gitara basowa (1995) (Vital Remains, Monstrosity)

Perkusiści

* Kam Lee - instrumenty perkusyjne, śpiew (1983-1985)
* Eric Brecht - instrumenty perkusyjne (1985) (Hirax)
* Chris Reifert - instrumenty perkusyjne (1986-1987)
* Bill Andrews - instrumenty perkusyjne (1987-1990) (Massacre, Metalucifer)
* Sean Reinert - instrumenty perkusyjne (1991-1992)
* Gene Hoglan - instrumenty perkusyjne (1993-1995)
* Chris Williams (zmarły) - instrumenty perkusyjne (1996) Control Denied)

Dyskografia

* 1984 Death By Metal (Demo)
* 1984 Reign of Terror (Demo)
* 1984 Rehearsal(Death) (Demo)
* 1985 Inferal Death (Demo)
* 1985 Rigor Mortis (Demo)
* 1985 Back From The Dead (Demo)
* 1986 Mutilation (Demo)
* 1987 Scream Bloody Gore (LP)
* 1988 Leprosy (LP)
* 1990 Spiritual Healing (LP)
* 1991 Human (LP)
* 1991 Fate - Best Of Death (Kompilacja)
* 1993 Individual Thought Patterns (LP)
* 1995 Symbolic (LP)
* 1998 Sound of Perseverance (LP)
* 2001 Live in L.A. (CD / DVD / Video)
* 2001 Live in Eindhoven '98 (CD / DVD)



User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło