Defekt Muzgó - teksty piosenek
To polski zespół wykonujący punk rock, założony w 1981 roku w Wałbrzychu pod nazwą Bunt. Nazwę obecną otrzymał w roku 1982, po samobójczej śmierci jednego z założycieli, Fredka Wójcika.

Historia grupy

Defekt Muzgó funkcjonował w latach 1982-1988, gdy zawiesił swoją działalność, nie wydawszy przy tym żadnej płyty. Grał w tym okresie ważne koncerty, m.in. w Jarocinie (1983, 1987, 1988[1]), gdzie pojawił się także po reaktywacji w 1990 r. W tym też roku wygrał nagrodę publiczności na "Małej scenie" festiwalu, a ich występ wywołał agresywne zachowanie się publiczności, która chciał zobaczyć grupę w ramach koncertu na "Dużej scenie"; koncert ten transmitowany był przez telewizję[2]. W 1992 roku, Defekt Muzgó współpracował z zespołem Sedes (zob. dyskografia).

Grupa blisko związana z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy od początku jej działania.

Obecny skład zespołu

* Tomasz Wojnar "Siwy" – śpiew, gitara (od 1982)
* Krzysztof Migdał "Heban" – perkusja (1982-1994,2001-)
* Dariusz Konkel "Konki" – gitara basowa (od 2009)

Byli członkowie

* Dariusz Pacek "Picek" – gitara basowa (1982-1988, 1992-1997)
* Piotr Bojan - gitara basowa (1982-1990)
* Mariusz Borowski "Borek" – gitara basowa (1990-1992)
* Ryszard Guz "Ricardo" – perkusja, gitara solowa (1994-1997)
* Wojciech Walczyk "Walec" – śpiew (1982-1983)
* Jan Siepiela "Młody" – gitara basowa (2006)

Dyskografia

1. Wszyscy jedziemy... 1991
2. Sedes Muzgó – Live 1992 (wspólnie z zespołem Sedes)
3. Pornografia 1992
4. N.U.D.A. 1993
5. Zjednoczona Europa 1993
6. XIII lat 1994
7. Przemoc 1995
8. Defekt Muzgó 1996
9. Lekcja historii 2004
10. N.U.D.A. 2006

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło