Die Toten Hose

1 tekst piosenki
Die Toten Hosen (niem. dosłownie: martwe spodnie, idiom oznaczający impotenta lub flaki z olejem) – niemiecki zespół owy. Początkowo muzykę zespołu, zgodnie z ideologią ruchu owego, cechowała prostota melodii, słów i aranżacji oraz brak wirtuozerii w wykonaniu. Liderem i wokalistą zespołu jest pół-Niemiec, pół-Anglik o pseudonimie Campino (pseudonim pochodzi od nazwy cukierków śmietankowo-owocowych).
Kompletną biografię DTH można znaleźć na tej stronie. Nieoficjalna strona zespołu.

Aktualny skład zespołu Die Toten Hosen:
Campino, właściwie Andreas Frege (ur. 22 czerwca 1962 w Mettmann), wokal;
Andi właściwie Andreas Meurer (ur. 24 lipca 1962 w Essen), gitara basowa;
Breiti, właściwie Michael Breitkopf (ur. 6 lutego 1964 w Düsseldorf), gitara;
Vom, własciwie Stephen George Ritchie (ur. 6 sierpnia 1964 w Billericay / Wielka Brytania), perkusja;
Kuddel, właściwie Andreas von Holst (ur. 11 czerwca 1964 w Münster), gitara.
Pozostali członkowie:
Wölli (Wolfgang Rohde, perkusja 1986–1999), który z powodu kłopotów zdrowotnych (problemy z kręgosłupem) musiał przekazać swoje miejsce przy perkusji Vomowi. Uchodzi on jednak za szóstego członka zespołu i udziela się przy pisaniu tekstów itp. Poza tym od paru lat organizuje w Meerbusch festiwal "Rock am Turm", gdzie prezentują się młode, obiecujące zespoły. Od czasu do czasu gra gościnnie na perkusji, ostatnio na Rock am Ring 2004.
Jakob (Jakob Keusen, perkusja 1986), który został śmiertelnie ugodzony nożem przez znerwicowanego sąsiada, któremu przeszkadzały jego głośne próby.
Trini (Klaus-Dieter Trimpop, perkusja 1982–1985), który krótko po odejściu powrócił jako menedżer zespołu.
Walter (Walter November, gitara 1982), który po krótkim czasie odszedł z zespołu, zniszczył swoje płyty i został świadkiem Jehowy.
Dyskografia
Albumy:

• 1983 Opel-Gang
• 1984 Unter falscher Flagge
• 1985 The Battle of the Bands
• 1986 Damenwahl
• 1987 Never Mind the Hosen, Here's Die Roten Rosen
• 1987 Bis zum bitteren Ende - Die Toten Hosen Live!
• 1988 Ein kleines bisschen Horrorschau
• 1990 Auf dem Kreuzzug in Glück
• 1991 Learning English, Lesson One
• 1991 The Nightmare Continues E.P.
• 1993 Kauf mich!
• 1993 Reich & sexy
• 1994 Put Your Money Where Your Mouth Is
• 1994 Love, Peace & Money
• 1995 Musik war ihr Hobby
• 1996 Opium fürs Volk
• 1996 Im Auftrag des Herrn live
• 1998 Wir warten auf's Christkind... (Die Roten Rosen).
• 1998 Soul Therapy
• 1999 Crash-Landing
• 1999 Unsterblich
• 2002 Auswärtsspiel
• 2002 Reich & sexy II: Die fetten Jahre
• 2004 Zurück zum Glück
• 2005 Nur zu Besuch: Unplugged im Wiener Burgtheater
• 2005 Mehr davon! Die Single-Box
• 2008 In Aller Stille
• 2009 Machmalauter Live.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

brak wpisów na forum tego wykonawcy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło