Don McLean (ur. 2 października 1945) - amerykański piosenkarz, gitarzysta i kompozytor związany z gatunkiem folk i folk rock. McLean śpiewa swym łagodnym i ciepłym głosem folkowe i rockowe ballady zwykle przy akompaniamencie gitary akustycznej i małego zespołu instrumentalnego. Do najbardziej znanych przebojów McLeana należą Vincent, Crying (cover przeboju Roya Orbisona) And I Love You So, Castles in the Air, Since i Don't Have You oraz jeden z najbardziej przejmujących antywojennych protestsongów The Grave. Choć McLean zdobył sporą popularność wśród miłośników folk rocka, dla większości słuchaczy rocka głównego nurtu uchodzi on za artystę jednego przeboju. Był nim największym w jego dorobku, a jednocześnie jeden z największych przebojów rockowych American Pie, zainspirowany tragiczną śmiercią pionierów rock and rolla, Buddy'ego Holly'ego, Ritchie Valensa i Big Boppera.

Dyskografia
1970 Tapestry
1971 American Pie
1972 Don McLean
1973 Playin' Favourites
1974 Homeless Brother
1976 Solo [Live]
1977 Prime Time
1980 Chain Lightning
1982 Believers
1983 Dominion
1987 Love Tracks
1989 For the Memories, Vols. 1 & 2
1991 Headroom
1991 Christmas
1995 River of Love
1997 Favorites
1997 For the Memories
1997 Christmas Dreams
2001 Sings Marty Robbins
2001 Starry Starry Night [live]
2004 In Concert [live]
2005 Rearview Mirror
2009 Addicted to Black


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło