Eagle-Eye Cherry, właściwie Eagle-Eye Lanoo Cherry (7 maja 1971) w Skåne) - amerykańsko-szwedzki muzyk rockowy.

Syn znanego artysty (free)jazzowego Dona Cherry'ego. Jego siostra biologiczna - Neneh Cherry i siostra przybrana - Titiyo również zajmują się zawodowo karierą muzyczną. Brat Will Marsden to zawodowy tenisista brytyjski.
Wraz z uderzeniem w amerykański rynek przebojem "Save tonight" ,Eagle-Eye Cherry ,wokalista i autor piosenek nurtu alternatywnego,stał się ostatnim z klanu rodziny Cherry,który zaistniał w muzycznym showbiznesie.
Jego ojciec Don Cherry był znanym trębaczem jazzowym,a siostra Neneh Cherry prekursorką kobiecego rapu.
Eagle-Eye Cherry urodził się w 1969r w Sztokholmie.Większość swojego dzieciństwa spędził w Szwecji ,towarzysząc ojcu w jego turnee.Mając lat 14,wraz z rodziną przenosi się do Nowego Jorku,gdzie studiuje na New York School of Performing Arts.Zainteresował się grą na perkusji i występował dla zabawy w kilku zespołach równolegle,pózniej zajął się fortepianem i komponowaniem.Występy publiczne stanowiły w tym czasie jego główną pasję,minn. w Billy Cosby Show.
W 1995r wraz ze swoją dziewczyną wraca do Sztokholmu.Koncentruje się na komponowaniu nowego materiału ,zwracając się ku akustycznemu graniu z elementami bluesa i lekkiego funka.Decyduje się przed ewentualnym startem na rynku amerykańskim,na sprawdzenie się w Szwecji wydając debiutancki album "Desireless" w wytwórni Diesel w 1997r.Stopniowo dzięki singlom "Save Tonight" i "Falling in Love Again",album stał się bestsellerem na rynku szwedzkim,póżniej Skandynawii,a w końcu całej Europie.
W Ameryce "Desireless" został wydany przez Sony Records latem 1998 roku,osiągając status platynowej płyty i sprzedaż 4mln sztuk."Save tonight" wkrótce rozpoczął marsz w górę na listach przebojów,ostatecznie lądując w Top5.Latem 1999r występuje z Carlosem Santaną promującym swój come back albumem "Supernaturals",śpiewając duet w "Wishing It Was".Cherry odbył światowe turnee promujący "Desireless",a po jego zakończeniu w 2000r wydaje drugi album w Europie - Living in the Present Future.W Ameryce zremiksowany trafia na rynek pod zmienionym tytułem Present/Future,wydany pod koniec 2001 roku.

Dyskografia
Albumy
Desireless - 1997
Living In the Present Future- 2000 *Present/Future - 2001
Sub Rosa - 2003 -
Live And Kicking - 2006

Single:
"Save Tonight" - 1997
"When Mermaids Cry" - 1998
"Falling In Love Again" - 1998
"Permanent Tears" - 1999
"Promises Made" - 2000
"Are You Still Having Fun?" - 2000
"Long Way Around"- 2000 -
"Skull Tattoo" - 2003
"Don't Give Up" - 2003



User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło