Elektryczne Gitary

80 tekstów piosenek
Elektryczne Gitary - teksty piosenek
Formuła ELEKTRYCZNYCH GITAR opiera się na tradycji polskiej piosenki autorskiej z wykorzystaniem pastiszu rocka, elementów kabaretu, poezji, jazzu i bluesa. Większość repertuaru to piosenki z wieloznacznym tekstem wykonywanym z oszczędną oprawą muzyczną. Zespół znany jest też z piosenek filmowych. Zajmuje się również muzyką ilustracyjną, piosenkami innych, nieco zapomnianych polskich autorów oraz własnymi wersjami przebojów zagranicznych.
Historia ELEKTRYCZNYCH GITAR ma kilka okresów. Lata 1977-1984 to czas pisania piosenek i amatorskiego muzykowania kilku znajomych w liceum i na studiach. Od 1985 do 1989 ponownie zbierali się oni w różnych składach, wykonując te utwory w konwencji rockowej, sporadycznie pojawiając się na estradzie. W roku 1990 grupa przyjęła obecną nazwę i rozpoczęła starania o promocję. Dzięki emisjom radiowym zespół zdobył uznanie, zaczął regularnie koncertować i wydawać płyty. Od tego czasu jest stale obecny w polskiej popkulturze.
Do chwili obecnej zespół sprzedał ponad 1,5 mln płyt, z czego cztery tytuły osiągnęły status płyty platynowej. ELEKTRYCZNE GITARY zagrały około 1000 koncertów w Polsce, USA, Kanadzie, Niemczech oraz Wielkiej Brytanii, a takie utwory jak: Jestem z miasta, Włosy, Dzieci, Kiler czy Co ty tutaj robisz przeszły do kanonu polskiej muzyki rozrywkowej.

Dyskografia

* 1992 - Wielka Radość (Zic-Zac)
* 1993 - A Ty Co (Zic-Zac)
* 1995 - Huśtawki (Zic-Zac)
* 1996 - Chałtury (PolyGram Polska)
* 1997 - Na Krzywy Ryj (PolyGram Polska)
* 1997 - Kiler (PolyGram Polska)
* 1999 - Kiler-ów 2-óch (PolyGram Polska)
* 2000 - Słodka Maska (Universal Music Polska)
* 2002 - Kariera Nikosia Dyzmy (Universal Music Polska)
* 2006 - Atomistyka (Warner Music Polska)
* 2008 - Antena (Warner Music Polska)

Obecni muzycy

1. Jakub Sienkiewicz (od 1990 do dziś) - śpiew, gitara elektryczna
2. Piotr Łojek (od 1990 do dziś) - instrumenty klawiszowe, gitary
3. Tomasz Grochowalski (od 1992 do dziś) - gitara basowa
4. Aleksander Korecki (w 1991 i od 1996 do dziś) - saksofon, flet
5. Leon Paduch (od 1997 do dziś) - perkusja
6. Jacek Wąsowski (od 2008 do dziś) - gitara elektryczna

Byli muzycy

1. Rafał Kwaśniewski (od 1990 do 1992) - gitara solowa
2. Jarosław Kopeć (od 1994 do 1997) - perkusja
3. Robert Wrona (od 1992 do 1994) - perkusja
4. Marek Kanclerz (od 1990 do 1992) - perkusja

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło