Emilíana Torrini Davíðsdóttir (ur. 16 maja 1977 w Kópavogur) – islandzka piosenkarka i kompozytorka.

Jej ojciec pochodzi z Włoch, zaś matka jest Islandką. Emilíana dorastała w Kópavogur. Tam w wieku 7 lat wstąpiła do chóru jako sopranistka, który opuściła mając 15 lat. Później pracowała jako kelnerka w restauracji swojego ojca. W 1994 zdobyła popularność w Islandii, kiedy to mając 17 lat wygrała konkurs piosenki śpiewając I Will Survive.

Jej najbardziej znany album to Love in the Time of Science. Wcześniej, wyłącznie w Islandii, nagrała 3 albumy: Spoon, Crouçie D'où Là oraz Merman. Oficjalna strona artystki określa jej muzykę jako "nieklasyfikowalną".

Emilíana pracowała z Gus Gus nad dwiema piosenkami - Is Jesus Your Pal? i Why? - podczas tworzenia ich debiutanckiego albumu Polydistortion (1997).

W 2003 napisała utwór dla Kylie Minogue Slow. Zaśpiewała również Gollum's Song, główny temat filmu Petera Jacksona "Władca Pierścieni: Dwie wieże". W 2002 zaśpiewała Hold Your Hand na albumie Bunkka Paul Oakenfold.

W 2003 współpracowała z duetem Thievery Corporation nad dwiema piosenkami: Heaven's Gonna Burn Your Eyes i Until the Morning przy nagrywaniu płyty The Richest Man in Babylon (2005). Pomagała również zespołowi Slovo w nagrywaniu debiutanckiego albumu Nommo.


Dyskografia

Albumy:
Rarities (2010) - wydane ponownie we wzbogaconej wersji dwupłytowej
Me & Armini (2008)
Fisherman's Woman (2005)
Rarities (2001) - US Promo
Love in the Time of Science (1999)
Merman (1996)
Crouçie D'où Là (1995)
Spoon (1994)

Single:
Jungle Drum (2008)
Me and Armini (2008)
Heartstopper (2005)
Sunnyroad (2005)
Unemployed in Summertime (2000)
Easy (2000)
To Be Free (1999)
Dead Things (1999)
Baby Blue (1999)

http://www.emilianatorrini.com

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło