Epica - teksty piosenek
Epica to holenderska grupa muzyczna wykonująca symfoniczny metal. Powstała w 2002 roku w Rotterdamie z inicjatywy Marka Jansena. Obecna nazwa grupy inspirowana jest albumem grupy Kamelot pod tytułem "Epica".

Na początku 2002 roku Mark Jansen opuścił After Forever z powodu różnic artystycznych i rozpoczął swój projekt muzyczny, który początkowo nazwał "Sahara Dust". Pod koniec 2002 roku, zespół zaprosił do współpracy Helenę Michaelsen (z Trail of Tears) jako wokalistkę, ale szybko została ona zastąpiona przez mezzo-sopranistkę Simone Simons, będącą w tym czasie dziewczyną Jansena. Skład został zamknięty przez gitarzystę Ada Sluijtera, perkusistę Jeroena Simonsa, basistę Yvesa Hutsa i klawiszowca Coena Janssena. Nazwa zespołu została zmieniona na Epica, na krótko przed wydaniem pierwszego pełnometrażowego albumu - The Phantom Agony.

W muzyce stosują elementy muzyki klasycznej i inne ozdobniki, używając przy tym szerokiej gamy instrumentów oraz chórów. Album The Score jest całkowicie symfoniczno-instrumentalny.


Obecny skład zespołu:

Simone Simons - śpiew (mezzosopran)
Mark Jansen - growl, gitara elektryczna
Isaac Delahaye - gitara elektryczna
Yves Huts - gitara basowa
Coen Janssen - instrumenty klawiszowe
Ariën van Weesenbeek - instrumenty perkusyjne


Dyskografia:

(2002) Cry For The Moon (Demo) jako "Sahara Dust"
(2003) The Phantom Agony (LP)
(2003) The Phantom Agony (SP)
(2004) Feint (SP)
(2004) Cry For The Moon (SP)
(2004) We Will Take You With Us (DVD)
(2005) Consign to Oblivion (LP)
(2005) Solitary Ground (SP)
(2005) The Score - An Epic Journey (LP)
(2005) Quietus (Silent Reverie) (SP)
(2006) The Road To Paradiso (Kompilacja LP)
(2007) Never Enough (SP)
(2007) The Divine Conspiracy (LP)
(2008) Chasing the Dragon (SP)
(2009) Design Your Universe (LP)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło