Farben Lehre - teksty piosenek
Farben Lehre, polski zespół grający punk rock, który powstał w 1986 roku z inicjatywy Wojciecha Wojdy.
Pierwszy koncert zespołu miał miejsce w Płocku, 13 października. Następnie Farben Lehre koncertowało w całej Polsce, a także w Niemczech, Włoszech, Irlandii, Francji, Słowacji, Czechach, na Ukrainie i Białorusi. Na jednej scenie występowali, m.in. z Exploited, Die Toten Hosen, Vibrators, G.B.H., Dritte Wahl, Smola a Hrusky i Ine Kafe.

W 1990 byli jednymi z laureatów Festiwalu w Jarocinie. Ich pierwsza płyta, "Bez Pokory", została wydana w 1991 roku. Zespół jest także pomysłodawcą festiwalu Punky Reggae Live, serii klubowych koncertów w klimatach punk & reggae.

Ostatnia płyta "Ferajna" ukazała się 9 paździenika 2009 roku, natomiast w lutym 2009 roku pojawiło się drugie w dyskografii FL koncertowe dvd, stanowiące zapis wrocławskiego koncertu, który odbył się w ramach trasy PRlive, w 2008 roku.

Dyskografia:

1991 - Bez pokory
1993 - My maszyny
1994 - Samo życie (live)
1995 - Nierealne ogniska
1995 - Insekty
1996 - Zdrada
1996 - Garażówka
2001 - Atomowe zabawki
2001 - Wiecznie młodzi (Płyta wydana z okazji XV-lecia zespołu)
2003 - Bez pokory / My maszyny (Kompilacja)
2003 - Pozytywka
2004 - Insekty / Zdrada (Kompilacja)
2005 - Farbenheit
2006 - Farben Lehre (Płyta wydana z okazji XX-lecia zespołu)
2008 - Snukraina
2008 - Przystanek Woodstock (dvd)
2009 - PRlive - Wrocław 2008 (dvd)
2009 - Ferajna

Obecny skład:

Wojciech Wojda - śpiew, teksty
Konrad Wojda - gitara, śpiew
Filip Grodzicki - gitara basowa, śpiew
Adam Mikołajewski - perkusja

www.farbenlehre.plocman.pl
www.myspace.com/farbenlehre
www.punkyreggaelive.art.pl

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło