Gamma Ray to zespół muzyczny z Niemiec grający power metal, założony w 1989 roku przez Kai Hansena, byłego gitarzystę i wokalistę grupy Helloween. W roku 1994 zespół opuścił wokalista Ralf Scheepers (po nieskutecznej próbie dołączenia do Judas Priest, sformował własny zespół - Primal Fear). Od tamtego czasu Kai Hansen jednocześnie śpiewa i gra na gitarze, jak to miało miejsce we wczesnej twórczości Helloween.

Zespół zdobył dużą popularność w Niemczech, Japonii oraz niemałą w Polsce.

Obecny skład zespołu

* Kai Hansen - śpiew, gitara
* Henjo Richter - gitara
* Dirk Schlächter - gitara basowa
* Dan Zimmermann - perkusja

Byli członkowie

* Uwe Wessel - gitara basowa
* Ralf Scheepers - śpiew
* Jan Rubach - gitara basowa
* Mathias Burchard - perkusja
* Uli Kusch - perkusja
* Thomas Nack - perkusja

Goście studyjni

* Michael Kiske - wokal (1995) w piosence Time to Break Free
* Hansi Kürsch - wokal (1995) w piosence Farewell
* Tommy Newton - gitara (1990, 1991)
* Tammo Vollmers - perkusja (1990)
* Mischa Gerlach - instrumenty klawiszowe (1990)
* Sascha Paeth - instrumenty klawiszowe (1995)

Goście koncertowi

* Mike Terrana - perkusja (1998)
* Jörg Schrör - bas (2000)
* Axel Mackenrott - instrumenty klawiszowe (2004)
* Kasperi Heikkinen - gitara (2006)
* Eero Kaukomies - instrumenty klawiszowe (2006, 2007)
* Alessio Gori - instrumenty klawiszowe (2007)

Dyskografia

Albumy

* Heading for Tomorrow (1990)
* Sigh No More (1991)
* Insanity and Genius (1993)
* Land of the Free (1995)
* Somewhere Out in Space (1997)
* Power Plant (1999)
* No World Order (2001)
* Majestic (2005)
* Land of the Free II (2007)
* To The Metal (2010)

EP
* Heaven Can Wait EP (1990)
* Who Do You Think You Are? EP (1991)
* Future Madhouse EP (1993)
* Silent Miracles EP (1996)
* Rebellion in Dreamland EP (1996)
* Valley of the Kings EP (1997)
* Heaven or Hell EP (2001)
* Skeletons and Majesties (2011)

Albumy koncertowe i kompilacje

* Alive '95 (1996)
* The Karaoke Album (1997)
* Blast from the Past (2000)
* Skeletons in the Closet (2003)
* Hell Yeah!! Live In Montreal (2008)




User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło