Gipsy Kings - to francuski zespół muzyczny. Muzycy z pochodzenia są Gitanami, hiszpańskimi Cyganami, których przodkowie uciekli z Katalonii podczas hiszpańskiej wojny domowej. Ich styl, Rumba Catalana to bardziej popowa odmiana tradycyjnego flamenco. Członkowie zespołu należą do dwóch spokrewnionych rodzin, Reyes i Baliardo.

W zespole występują:

* Nicholas Reyes - główny śpiew
* Pablo Reyes - śpiew, gitara
* Canut Reyes - śpiew, gitara
* Patchai Reyes - śpiew, gitara
* Andre Reyes - gitara/śpiew
* Diego Baliardo - gitara
* Paco Baliardo - girara
* Tonino Baliardo - główna gitara
* Chico Bouchikhi - był członkiem ale odszedł po drugim albumie.

Dyskografia:

* Gipsy Kings (1988)
* Mosaique (1989)
* Allegria (1990)
* Este Mundo (1991)
* Live (1992)
* Love and Liberte (1993)
* The Best of the Gipsy Kings (1995)
* Tierra Gitana (1996)
* Compas (1997)
* Cantos De Amor (1998)
* Volare: The Very Best of the Gipsy Kings (1999, re-released in 2000)
* Somos Gitanos (2001)
* Tonino Baliardo (2003)
* Roots (2004)
* Pasajero (2006)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło