Zespół grający rocka psychodelicznego z wpływami acid rocka i hard rocka, założony w 1966 roku w San Diego w Kalifornii przez Doug Ingle'a i Ronalda Bushy'ego.

W pierwszym składzie zaspołu, który rozpadł się po nagraniu debiutanckiego albumu Heavy w marcu 1968, grali również: Darryl DeLoach, Danny Weis i Jerry Penrod. Ich miejsce zajęli Erik Braunn i Lee Dorman. W czerwcu 1968 Iron Butterfly już w nowym składzie nagrał swoją najlepszą płytę In-A-Gadda-Da-Vida (sprzedana w czterech milionach egzemplarzy), na której znalazł się ich najsłynniejszy utwór, 17 minutowa piosenka tytułowa In-A-Gadda-Da-Vida (tytuł powstał przez uproszczony zapis angielskiej frazy "In the Garden of Eden" - "W rajskim ogrodzie"). Po tym sukcesie zespół wystąpił na Newport Pop Festival i Miami Pop Festival. W lutym 1969 zespół wydaje kolejną płytę - Ball, która dociera do 4 miejsca na amerykańskich listach najlepiej sprzedających się albumów. Zespół zostaje zaproszony na festiwal w Denver, gdzie występuje obok takich gwiazd jak Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival i Jimi Hendrix. Po koncercie w Atlantic City zespół opuszcza Erik Braunn, a jego miejsce zajmują Larry Reinhardt i były gitarzysta Blues Image, Mike Pinera. W maju 1970 Iron Butterfly wydaje album koncertowy Iron Butterfly Live, a w sierpniu płytę Metamorphosis, z której pochodzi piosenka Easy Rider (Let the Wind Pay the Way) wykorzystana w filmie Easy Rider.

Mimo sukcesów grupa rozpada się w maju 1971. W połowie lat 70. Bushy i Braunn próbują bez powodzenia reaktywować zespół.

Skład:
* Doug Ingle - organy i śpiew
* Ron Bushy - perkusja
* Lee Dorman - gitara basowa
* Erik Braunn - gitara i śpiew

Dyskografia:
* Heavy (1968)
* In-A-Gadda-Da-Vida (1968)
* Ball (1969)
* Iron Butterfly Live (1970)
* Metamorphosis (1970)
* The Best of Iron Butterfly / Evolution (1972)
* Scorching Beauty (1975)
* Sun and Steel (1975)
* Star Collection (1975)
* Rare Flight (1986)
* Light And Heavy: The Best Of Iron Butterfly (1993)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło