Urodzona 21.08.1944 w Kentucky amerykańska piosenkarka i autorka tekstów. Jej prawdziwe nazwisko: Sharon Lee Myers. Pseudonim artystyczny przybrała za namową wytwórni Liberty Records, która uważała że pod swoim prawdziwym nazwiskiem nie osiągnie sukcesu.

Dyskografia.

* Jackie DeShannon (1963)
* Breakin' It Up on the Beatles Tour (1964)
* Don't Turn Your Back on Me (1964)
* Surf Party (1964) (soundtrack)
* This Is Jackie DeShannon (1965)
* Jackie: In the Wind (1965)
* You Won't Forget Me (1965) (compilation)
* C'Mon Let's Live a Little (1966) (soundtrack)
* Are You Ready for This? (1967)
* New Image (1967)
* For You (1967)
* Me About You (1968)
* What the World Needs Now Is Love (1968)
* Lonely Girl (1968) (compilation)
* Great Performances (1968) (compilation)
* Laurel Canyon (1969)
* Put a Little Love in Your Heart - album (1969)
* To Be Free (1970)
* Songs (1971)
* Jackie (1972)
* Your Baby Is a Lady (1974)
* New Arrangement (1975) [2]
* The Very Best of Jackie DeShannon (1975) (compilation)
* You're the Only Dancer (1977)
* Quick Touches (1978)
* Together (1980) (soundtrack)
* Pop Princess (1981) (compilation)
* Jackie DeShannon (1985) (compilation)
* What the World Needs Now Is ...: The Definitive Collection (1987) (compilation)
* Good as Gold! (1990) (compilation)
* The Best of Jackie DeShannon (1991) (compilation)
* Trouble With Jackie Dee (1991)
* The Early Years (1998) (compilation)
* Come and Get Me: Best of 1958-1980 (2000) (compilation)
* You Know Me (2000)
* High Coinage: The Songwriters Collection 1960-1984 (2007) (compilation)
* You Won't Forget Me: The Complete Liberty Singles (Volume One) (2009) (new UK compilation)
Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło