Jane's Addiction - amerykański zespół rockowy założony w 1985 roku.

Skład:
* Perry Farrell - wokal (1985–...)
* Dave Navarro - gitara (1986–...)
* Stephen Perkins - perkusja (1986–...)
* Eric Avary - bas (1985 - 1991)
* Chris Chaney - bas (2002–...)
* Flea - bas (1996 - 1997)
* Martin Lenoble - bas (2002)
* Duff McKagan - bas (2010)
* David Sitek - bas (2010-2011)

Jane's Addiction powstało po spotkaniu muzyków Psi Com i Flower Quartet. W tej pierwszej udzielał się Perry Farrell a w drugiej Eric Avery. Kilka razy wystąpili razem jako Illuminotics. Mieli tylko bas i wokal więc ich działalność polegała tylko na jamach. Wkrótce nazwa zespołu zmieniła się na Jane's Addiction-od Jane Bainter, która mieszkała razem z chłopakami nie raz ich utrzymując (była wielką fanką ich twórczości). Wbrew legendzie - prawdopodobnie nie była prostytutką. Muzycy wypróbowali gitarzystę Chrisa Brinkmana z poprzedniej kapeli Erica (Scrunge) oraz perkusistę Stephena Perkinsa. Stephen zaproponował kandydaturę Dave'owi Navarro, z którym grał kiedyś w kapeli Disaster. W roku 1986 Jane's Addiction działało pełną parą.

Rok 1987 przyniósł kapeli debiut fonograficzny. Płyta zatytuowana po proostu Jane's Addiction była zapisem koncertu w klubie Roxy w Los Angeles. Istnieje limitowana edycja tego albumu wydana na białym winylu. Kolejna płyta Nothing's Shocking przyniosła jeden z najbardziej rozpoznawalnych numerów grupy - balladę Jane says. Utwory zespołu bywały wykorzystywane w ścieżkach dźwiękowych filmów. Najpierw wczesna wersja Pigs In Zen, potem Mountain Song, został użyty na soundtracku do filmu Dudes. Z kolei w Natural born killers usłyszęć można Ted ... just admit it.
Pod koniec roku 1989, zespół wszedł do studia by popracować nad trzecią płytą, ale z uwagi na zmęczenie, konflikty i nałogi muzyków, wysłano ich na urlop. Do nagrań powrócili na początku 1990 roku z tym samym producentem. Jednak atmosfera w zespole była fatalna. Prawie nigdy się nie zdarzyło aby w studio byli obecni wszyscy muzycy na raz. Tak wielkie były nieporozumienia. Dave Navarro twierdzi iż w jego pamięci "nagranie płyty nie trwało więcej niż pięć minut". Jednak po pięciu miesiącach trzecia płyta była gotowa.

Perry i Stephen założyli Porno For Pyros. Zespół odniósł sukces artystyczny i nieco mniejszy komercyjny.

Zespół powrócił ponownie w koniec 1996,ale i tak się rozpadł. Erica Avarego zastąpił Flea z Red Hot Chili Peppers.

Do kolejnej reaktywacji doszło w 2002 roku. Stanowisko basisty obejmowali kolejno Martin Lenoble i Chris Chaney. Z tym ostatnim grupa nagrała album Strays wydany w 2003 roku. Rok później Jane's Addiction znów się rozpadło.

W 2011 Jane's Addiction w składzie Perry Farrell, Dave Navarro, Stephen Perkins i Chris Chaney z udziałem Davida Sitka nagrało album The Great Escape Artist z promującymi go utworami End to the Lies i Irresistible Force.

Dyskografia :

* Jane's Addiction (1987)
* Nothing's Shocking (1988)
* Ritual de lo Habitual (1990)
* Live and Rare (1991) - istnieje wydanie japońskie i australijskie
* Kettle Whistle (1997)
* Strays (2003)
* Up from the Catacombs: The Best of Jane's Addiction (2006)
* The Great Escape Artist (2011)



User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło