Janusz Radek

91 tekstów piosenek
Janusz Radek - teksty piosenek
Janusz Dariusz Maksymilian Radek (ur. 6 kwietnia 1968 w Starachowicach)

Znakomity wokalista, obdarzony głosem o oryginalnej, niepowtarzalnej barwie i ogromnej skali. Znany szerszej publiczności z recitali "Królowa Nocy", "Serwus Madonna", "Dom za miastem", "La dolce NRD", "Dziękuję za miłość" oraz roli Judasza w musicalu "Jesus Christ Superstar" w Teatrze Rozrywki w Chorzowie i brawurowych wykonań utworów Czesława Niemena. Przez trzy lata był także niezastąpionym wykonawcą pieśni z oratoryjnego "Tryptyku Świętokrzyskiego" Piotra Rubika i Zbigniewa Książka.

Współtworzył krakowski kabaret Zielone Szkiełko, uczestniczył w projekcie muzycznym "Zanderhaus" z Piotrem Zanderem i Andrzejem Mogielnickim [1998] i licznych koncertach okolicznościowych .

Z piosenką "Pocztówka z Avignon" zajął 5 miejsce w finale polskich eliminacji konkursu Eurowizja 2004. Nominowany do nagrody Fryderyki 2004 w kategorii wokalista roku i płyta poetycka. Finalista konkursu Superjedynki 2008 w kategorii Płyta roku.

Zagrał kilka ważnych ról w spektaklach muzycznych:
* "Jesus Christ Superstar" [Teatr Rozrywki, Chorzów 1999]
* "Opowieści Jedenastu Katów" i "Berlińska Rewia Kabaretowa" [Teatr Ludowy, Kraków 2000 i 2002]
* "Sen nocy letniej" [Teatr Muzyczny, Gdynia 2001]
* "Gorączka" i "Opera za trzy grosze" [Teatr Muzyczny, Wrocław 2002]

Najważniejsze nagrody:
* Lira Orfeusza (I nagroda) XVII Ogólnopolskich Spotkań Zamkowych "Śpiewajmy Poezję", Olsztyn 1990
* III nagroda Studenckiego Festiwalu Piosenki, Kraków 1992
* Złota Maska 2000 za rolę Judasza w musicalu Jesus Christ Superstar
* Grand Prix, Nagroda Publiczności i Nagroda Dziennikarzy XXIV Przeglądu Piosenki Aktorskiej, Wrocław 2003
* Nagroda dziennikarzy za wykonanie utworu Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat" podczas koncertu "40 na 40" Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej, Opole 2003
* Tytuł najlepszego spektaklu muzycznego sezonu 2003/2004 dla "Królowej Nocy" przyznany przez magazyn Teatr.
* Top Trendy i Superjedynaka 2007 dla solistów Tryptyku Świętokrzyskiego.

Dyskografia:
1. "36,6" - Zanderhaus - 1998
2. "Królowa Nocy" - 2004
3. "Serwus Madonna" - 2004
4. "Tryptyk Świętokrzyski" - 2005-2006
5. "Dziękuję za miłość" - 2007
6. "Dziwny jest ten świat - Opowieść Niemenem" - 2009
7. ''Gdzieś-po-między'' - 2010
Oficjalna strona internetowa: http://www.januszradek.pl

Oficjalne Forum Internetowe Janusza Radka "Bar pod Wampem" zaprasza na http://www.barpodwampem.pl

Oficjalna Przestrzeń MySpace - http://www.myspace.com/jradek

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło