Jethro Tull

205 tekstów piosenek



strony: 1 2 3 »
Brytyjski zespół rockowy reprezentujący style: white blues, folk rock, progresywny rock i hard rock. Nazwa zespołu pochodzi od nazwiska żyjącego na przełomie XVII i XVIII wieku angielskiego agronoma. Grupa została założona w 1967 i istnieje do dziś. Skład zespołu zmieniał się na przestrzeni lat, lecz jego filarem, nadającym mu kształt artystyczny, pozostaje cały czas ekstrawagancki lider – flecista Ian Anderson. Grupa wypracowała charakterystyczne brzmienie oparte na rytmicznej grze perkusji, basu, gitary prowadzącej i instrumentów klawiszowych, sporadycznie grających melodyjne riffy, połączone z wibrującym dźwiękiem fletu i bardzo charakterystycznym, załamującym się śpiewem Andersona. Teksty piosenek są bardzo poetyckie, często ironiczne i prowokacyjne.

W pierwszych latach działalności zespół grał popularny wtedy white blues (płyty "This Was" i "Stand Up") oraz brytyjski folk rock ("Benefit"). W roku 1971 grupa odeszła w kierunku hard rocka (album "Aqualung"), by potem, w 1972 wejść w nurt rocka progresywnego ("Thick as a Brick", a później "A Passion Play"). Lata te można określić mianem "złotego okresu" zespołu, ponieważ kolejne albumy nie odniosły tak ogromnych sukcesów, jak "Aqualung" czy "Thick as a Brick". Longplay "A Passion Play" spotkał się z dużą dawką krytyki ze strony dziennikarzy, z kolei następne "War Child" i "Minstrel in the Gallery" nie uzyskały ciepłego przyjęcia ze strony fanów zespołu. Czasy te zostają podsumowane wydanym w 1976 roku albumie "Too Old to Rock'N'Roll: Too Young to Die", który w początkowych zamierzeniach Andersona miał być musicalem. Zainteresowanie wzbudziły wydane w latach 1977 i 1978, jakby na przekór rewolucji punkowej, ambitne i inspirowane szkocką muzyką ludową płyty "Songs From the Wood" i "Heavy Horses". Najtrudniejszy dla zespołu okres przypada na longplaye "Stormwatch" oraz "A" stworzone na bazie gatunku new romantic. Spektakularnych sukcesów nie odniosły także kolejne albumy, aż do pojawienia się "Crest of a Knave" (1987), wzorowanego na muzyce tworzonej przez zespół Dire Straits. Na kolejnych krążkach zespołu ("Roots to Branches" i "J-Tull Dot Com") można wyczuć inspirację muzyką dalekiego wschodu. We wszystkich jednak nagraniach łatwo daje się zauważyć folkowe, celtyckie korzenie grupy i jej szkockiego lidera. Jethro Tull zaliczana jest do "wielkiej szóstki progresywnego rocka".

Zespół Jethro Tull pięciokrotnie gościł w Polsce - ostatni ich występ w odbył się w 2010 roku w warszawskiej sali kongresowej.

Przez wielu za najlepszy album zespołu uważany jest "Aqualung" z 1971, zawierający w drugiej części utwory poświęcone rozważaniom Andersona o religii, w pierwszej poświęcony bezdomnym kloszardom (tytułowy Aqualung). Kolejna płyta, "Thick As a Brick" 1972, to jedna 40-minutowa poetycka suita rockowa, podobnie jak wydana po niej "A Passion Play" 1973.

W grupie grają:
* Ian Anderson śpiew, flet, gitara akustyczna, mandolina, buzuki, harmonijka ustna
* Martin Barre gitara, flet, mandolina
* Doane Perry perkusja
* Andy Giddings instrumenty klawiszowe, akordeon
* Jonathan Noyce gitara basowa

W grupie grali:
* Mick Abrahams gitara, spiew
* Glen Cornick gitara basowa
* Jeffrey Hammond-Hammond gitara basowa
* John Glascock gitara basowa, śpiew
* Dave Pegg gitara basowa, mandolina, śpiew
* Matt Pegg gitara basowa
* John Evans instrumenty klawiszowe
* David Palmer instrumenty klawiszowe, aranżacje orkiestrowe
* Eddie Jobson instrumenty klawiszowe, skrzypce
* Peter John Vetesse instrumenty klawiszowe, śpiew
* Don Airey instrumenty klawiszowe
* Martin 'Maart' Allcock instrumenty klawiszowe, gitara
* Clive Bunker perkusja
* Barriemore Barlow perkusja
* Mark Craney perkusja
* Gerry Conway perkusja
* Paul Burgess perkusja
* David Mattacks perkusja

Dyskografia:
* 1968 This Was
* 1969 Stand Up
* 1970 Benefit
* 1971 Aqualung
* 1972 Thick As a Brick
* 1972 Living In The Past [kompilacja]
* 1973 A Passion Play
* 1974 War Child
* 1975 Minstrel in the Gallery
* 1976 M.U. The Best Of Jethro Tull [kompilacja]
* 1976 Too Old to Rock 'N' Roll: Too Young to Die!
* 1977 Songs From the Wood
* 1977 Repeat: The Best Of Jethro Tull [kompilacja]
* 1978 Heavy Horses
* 1978 Bursting Out: Jethro Tull Live
* 1979 Stormwatch
* 1980 A
* 1982 The Broadsword and the Beast
* 1984 Under Wraps
* 1985 Original Masters [kompilacja]
* 1987 Crest of a Knave
* 1988 20 Years Of Jethro Tull [box set - kompilacja]
* 1989 Rock Island
* 1990 Live at Hammersmith 1984
* 1991 Catfish Rising
* 1992 A Little Light Music [live]
* 1993 25th Anniversary Box Set [box set - kompilacja]
* 1993 Anniversary Collection [kompilacja]
* 1993 Nightcap [kompilacja]
* 1995 In Concert [live]
* 1995 Roots to Branches
* 1997 Through The Years [kompilacja]
* 1999 J-Tull Dot Com
* 2001 The Very Best Of Jethro Tull [kompilacja]
* 2002 Living with the Past [live - cd, dvd]
* 2003 The Jethro Tull Christmas Album
* 2004-05 Nothing Is Easy - Live At The Isle Of Wight 1970 [cd, dvd]
* 2005 Aqualung Live

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło