Kate Bush, wł. Catherine Bush (ur. 30 lipca 1958 w Londynie), brytyjska piosenkarka i kompozytorka.

Urodziła się w Wielkiej Brytanii w Bexleyheath Maternity Hospital w Londynie jako najmłodsze dziecko Anglika Roberta Busha (chirurga) i jego żony, Irlandki Hannah. Wychowała się w East Wickham Farm w hrabstwie Kent. Ma dwóch braci: kompozytora Paddy'ego i poetę Johna Cardera.

Pierwszy krążek udało jej się wydać dzięki pomocy gitarzysty Pink Floyd Davida Gilmoura, który zauroczony talentem Kate wstawił się za nią w wytwórni płytowej EMI.

Potem wszystko potoczyło się błyskawicznie - napisana pod wpływem zauroczenia powieścią Emily Brontë Wichrowe wzgórza piosenka "Wuthering Heights" stała się hitem, który utrzymywał się na pierwszym miejscu brytyjskich list przebojów przez 4 tygodnie. Jest to, obok "Babooshki", jeden z nielicznych utworów artystki, który stał się sukcesem komercyjnym. Krytycy określają muzykę brytyjskiej piosenkarki jako bardzo trudną, przeznaczoną raczej dla koneserów niż dla masowej publiczności.

Utwory Kate Bush słyną z rozbudowanych linii melodycznych i skomplikowanych partii wokalnych. Artystka często szuka inspiracji w utworach literackich czy muzyce etnicznej.

Bush znana jest z perfekcji i obsesyjnego poprawiania nagranych wcześniej utworów, dlatego przerwy pomiędzy wydaniem kolejnych krążków często ulegają wydłużeniu. Przedostatni album studyjny wokalistki The Red Shoes (Czerwone pantofle) wyszedł w 1993. W międzyczasie Kate Bush chętnie udzielała się na płytach innych artystów (m.in. Petera Gabriela). Nagrała też ścieżki dźwiękowe reklamówek dla koncernu Coca-Cola.

W listopadzie 2005 został wydany pierwszy po dwunastoletniej przerwie album artystki; nosi on tytuł Aerial i składa się z dwu płyt zatytułowanych A Sea of Honey (Morze miodu) oraz A Sky of Honey (Niebo miodu).

Dyskografia

Albumy studyjne

1. The Kick Inside (1977, UK #3)
2. Lionheart (1978)
3. Never For Ever (1980)
4. The Dreaming (1982, UK #3, US #148)
5. Hounds of Love (1985)
6. The Sensual World (1989, UK #2, US #43)
7. The Red Shoes (1993)
8. Aerial (2005)
9. 50 Words for Snow (2011)

Składanki

1. The Whole Story (1986) (zawiera nową wersję Wuthering Heights)
2. This Woman's Work 1978-1990 (1990, ponownie wydany w 1998) (zestaw wszystkich albumów studyjnych plus 2 płyty ze stronami B singli)

Źródło: wikipedia.pl

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło