Keane - teksty piosenek
Keane - jest to brytyjski zespół rockowy z Battle we Wschodnim Sussex. Styl ich grania wywodzi się z nurtów tzw. brit-popu i można go porównać do brzmienia takich zespołów jak Travis oraz Coldplay. Wpływ na zespół wywarło również trio z Norwegii – a-ha. Podstawową rzeczą, która odróżnia Keane od innych zespołów jest brak klasycznego gitarzysty. W zamian wprowadzony został pianista, który czyni zespół charakterystycznym.
Wszyscy członkowie zespołu uczęszczali do Tonbridge School w Kent. Zaczęli występować jeszcze w college'u, w 1997 roku, grając piosenki U2, Oasis i Beatlesów, jednak szybko zaczęli przedstawiać swoje własne kompozycje.
Jak na razie najbardziej znanym utworem Keane jest "Somewhere Only We Know".
Skład
* Tom Chaplin – wokal
* Richard Hughes – perkusja
* Tim Rice-Oxley – pianino
* Dominic Scott – gitara (do lipca 2001)
*Jessie Quin - gitara basowa ( od powstania nowego albumu "Perfect Symmetry")
Dyskografia

* Call Me What You Like (2000)
o Call Me What You Like (2000)
o Wolf at the Door (2001)
* Hopes and Fears (2004)
o Everybody’s Changing (2003)
o This is the Last Time (2003)
o Somewhere Only We Know (2004)
o Everybody’s Changing (2004)
o Bedshaped (2004)
o This is the Last Time (2004)
o Bend and Break (2005)
* Live recordings 2004 (2005)
* Strangers (2005, DVD)
* Under the Iron Sea (2006)
o Atlantic (2006)
o Is It Any Wonder? (2006)
o Crystal Ball (2006)
o Nothing in my way (2006)
o Try Again (2006)
o A bad dream (2006)
* Perfect Symmetry (2008)
* Night Train (2010)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło