Korpiklaani - teksty piosenek
Korpiklaani (fin. "Leśny Klan") - zespół folk metalowy z Finlandii (Lahti).
Pierwotnie nazwa zespołu brzmiała Shaman, pod którą nagrał dwa albumy; w 2003 roku zamieniona na Korpiklaani (brazylijski zespół o nazwie Shaman wygrał sprawę o prawa autorskie). Zmiana nazwy pomocna była jednak też do zaznaczenia zmiany kierunku muzycznego, jaką obrał zespół. Główną różnicą było wprowadzenie angielskich i fińskich tekstów piosenek oraz przeniesienie ciężaru muzyki z folku na metal.

Ich pierwszy album "Spirit of the Forest" wydany w 2003 roku, to entuzjastycznie przyjęta mieszanka metalu, folku i fińskiej "humppy" - porywającej do tańca skocznej melodii.

Przy nagrywaniu kolejnej płyty ("Voice of Wilderness") do zespołu dołączył drugi gitarzysta - Cane i akordeonista Juho. Już po jej nagraniu z zespołu z powodu służby wojskowej odszedł Arto Tissari, zastąpiony później przez Jarkko Aaltonena. W podobnym czasie Korpiklaani z powodów osobistych opuścili również Ali Määttä i Toni "Honka" Honkanen.

Korpiklaani tworzy muzykę kładącą szczególny nacisk na klimat, przez fuzję folkowo-metalowego brzmienia ozdobionego nutką szamańsko-pogańskiej tajemnicy.

Obecni członkowie zespołu:
Jonne Järvelä – gitara elektryczna, wokal (od 2003)
Jarkko Aaltonen – gitara basowa (od 2006)
Kalle "Cane" Savijärvi – gitara elektryczna (od 2005)
Matti "Matson" Johansson – perkusja (od 2005)
Jaakko "Hittavainen" Lemmetty - skrzypce, jouhikko, flet i dudy (od 2003)
Juho Kauppinen - akordeon (od 2005)

Byli członkowie zespołu:
Arto Tissari - gitara basowa (2003-2005)
Ali Määttä – perkusja (2003-2005)
Toni Honkanen - gitara elektryczna (2003-2005)

Dyskografia:

1. Albumy studyjne:

Spirit of the forest (2003)
Voice of wilderness (2005)
Tales along this road (2006)
Tervaskanto (2007)
Korven Kuningas (2008)
Karkelo (2009)
Ukon Wacka (2011)

2. Single:

Keep on galloping (2008)
Vodka (2009)
Tequila (2011)


Geneza zespołu

Fundamentem zespołu Korpiklaani jest poprzedni projekt Jonne Järvelä (Shaman), który to postanowił nieco zmienić sposób swojej twórczej ekspresji. Jonne zrezygnował ze śpiewania w języku Sámi. Odszedł też od impulsywnego folk metalu. Jonne pragnął stworzyć coś bardziej zainspirowanego tradycyjną fińską muzyką folkową, nie rezygnując także z mocniejszych metalowych uderzeń. Pomogli mu w tym grający na skrzypcach Jaakko Lemmetty, basista Arto Tissari, grający na bębnach Matson, gitarzysta Toni Honkanen oraz perkusista Ali Määttä.


Od 15 lutego zespół zapowiedział produkcje nowego albumu pod tytułem "Karkelo". Przed tym zespół wydał singiel "Vodka", który miał premiere 25 maja. Album miał premiere 26 czerwca.

Występ w Polsce
24 marca 2007 roku zespół po raz pierwszy zagrał w Polsce w ramach XXI edycji festiwalu Metalmania w katowickim "Spodku". Znakiem rozpoznawczym zespołu był mikrofon przystrojony w poroże renifera. Drugi koncert odbył się 17.10.2007 we Wrocławiu[2]. Zespół zagrał także na przystanku Woodstock 2009 w Kostrzynie nad Odrą. W roku 2010 Korpiklaani gościli w Polsce na 5 koncertach. W maju w Warszawie i Krakowie (20.05.2010), oraz w Toruniu (08.10.2010), Łodzi (09.10.2010) i ponownie w Krakowie. (10.10.2010)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło