Kraftwerk (niem. "elektrownia") – niemiecki zespół, wywodzący się ze sceny owej. Kraftwerk zasłynął z charakterystycznych brzmień, do których bawiono się w dyskotekach w latach 70. i 80. Początkowo grupa działała jako Organisation. Pierwszy album – "Tone Float" często nie jest wliczany do oficjalnej dyskografii. Podobnie jest z płytą "Techno Pop", która nie została wydana.

Niewątpliwie Kraftwerk jest symbolem muzyki elektronicznej, a ich największym przebojem nadal pozostaje The Model (lub Das Modell w wersji niemieckiej), wykorzystany później przez niemiecki, metalowy zespół Rammstein i noise'owy Big Black, który podbił listy przebojów całego świata. Innym znanym utworem był Der Taschenrechner, który grupa śpiewała w wersji polskiej rozpoczynając od słów Jestem operator i mam mini kalkulator. Ja dodaję, odejmuję, kontroluję, komponuję... wzbudzając aplauz widowni.

Dyskografia:
* 1970 – Tone Float, jako Organisation
* 1970 – Kraftwerk
* 1971 – Kraftwerk 2
* 1973 – Ralf und Florian
* 1974 – Autobahn
* 1975 – Radioaktivität (ang. Radioactivity)
* 1977 – Trans-Europe Express (niem. Trans Europa Express)
* 1978 – Die Mensch Maschine (ang. The Man Machine)
* 1981 – Computerwelt (ang. Computer World)
* 1983 – Techno Pop (płyta nie ukazała się)
* 1986 – Electric Cafe (ang. Electric Cafe)
* 1991 – The Mix
* 2003 – Tour de France Sondtracks
* 2005 – Minimum-Maximum
* 2009 – The Catalogue (niem. Der Katalog)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło