Liroy - teksty piosenek
Liroy, właśc. Piotr Marzec (ur. 12 lipca 1971 w Busku-Zdroju) – polski wykonawca hip-hopu, aktor i kompozytor.

Jest prekursorem rapu w Polsce. Wychował się w Kielcach i jest powszechnie kojarzony z tym miastem, głównie dzięki przebojowi Scyzoryk.

Kariera
Lata 1983-1994
* 1983 – pierwsze doświadczenia jako DJ, granie z kapelami rockowymi
* 1987-1991 – pierwsze występy przed publicznością (ulica, kluby, dyskoteki)
* 1991 – wyjazd do Francji i założenie polsko-amerykańskiej kapeli Leeroy & The Western Posse – występy w zachodnioeuropejskich klubach i pubach
* sierpień-wrzesień 1992 – realizacja pierwszego materiału wydanego później na kasecie jako PM Cool Lee
* styczeń 1993 – półgodzinny program w TVP2;
* 2 lipca 1993 – aresztowanie przez jednostkę specjalną policji podczas koncertu w Kielcach – incydent uwieczniony dźwiękowo na płycie Alboom
* 18 października 1994 – podpisanie kontraktu z wytwórnią BMG Ariola Poland
* listopad 1994 – marzec 1995 – praca w studio nad nowym materiałem

Rok 1995
* 22 maja 1995 – wydanie minialbumu Scyzoryk z utworami Scyzoryk, Korrba i Coraz Daley od Rayoo
* 7 czerwca 1995 – teledysk do utworu Scyzoryk, który trafia do pierwszej 10 większości krajowych list przebojów
* 3 lipca 1995 – teledysk do utworu Scoobiedoo Ya wchodzi do konkursu "Clip Wakacji" w TV Polsat;
* 4 lipca 1995 – udział w audycji Macieja Orłosia "Oko w Oko" poświęconej czołowej amerykańskiej gwieździe rapu – Ice T, dla TVP1
* 4 lipca 1995 – owacyjnie przyjęty występ w Sopocie, podczas Marlboro Rock In Festival, u boku amerykańskich gwiazd Ice T oraz Bodycount
* 5 lipca 1995 – Ice T nadaje Liroyowi tytuł OG (Original Gangsta) na Polskę, podczas swej konferencji prasowej w Sopocie, chwaląc publicznie nagrania Liroya słowami: "He is cool, bardzo go lubię"
* 7 lipca 1995 – minialbum Scyzoryk osiąga łączny (CD & MC) nakład 27 000 egzemplarzy
* 10 lipca 1995 – wydanie debiutanckiego pełnego albumu Liroya zatytułowanego Alboom, zawierającego hit Scoobiedo Ya oraz wcześniejsze przeboje Scyzoryk i Korrba
* 31 lipca 1995 – po 3 tygodniach sprzedaż 65 000 egzemplarzy kasety Alboom
* 4 sierpnia 1995 – wydanie płyty Alboom na CD
* 10 sierpnia 1995 – po miesiącu sprzedaży Alboom osiąga nakład 100 000 egzemplarzy i status złotej płyty
* 19 sierpnia 1995 – sprzedaż ponad 200 000 egzemplarzy łącznie (CD & MC) materiału Alboom
* 1 września 1995 – we Wrocławiu początek pierwszej trasy koncertowej trwającej niemal bez przerwy do 15 października
* 2 września 1995 – Alboom osiąga status platynowej płyty – 250 000 sztuk
* 15 września 1995 – Alboom – 300 000 egzemplarzy
* 16 września 1995 – 10 000 widzów na koncercie Liroya w rodzinnych Kielcach
* 26 września 1995 – teledysk do utworu Korrba
* 15 października 1995 – w Bydgoszczy ostatni, 40. koncert trasy
* 18 października 1995 – 350 000 sprzedanych egzemplarzy płyty Alboom
* 20 października 1995 – wręczenie Liroyowi i jego współpracownikom złotej i platynowej płyt – Nagród Przemysłu Fonograficznego podczas imprezy "na dachu" (30 piętro) Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie
* listopad 1995 – prywatno-zawodowy rekonesans po miastach Wschodniego Wybrzeża USA
* 27 listopada 1995 – w Gdańsku wspólny koncert z przedstawicielami amerykańskiego białego rapu, nowojorskim zespołem Lordz Of Brooklyn
* 30 grudnia 1995 – 400 000 sprzedanych egzemplarzy płyty Alboom

Lata 1996-1999
* 5,6 lutego 1996 – dwudniowy przystanek w drodze do USA – w Londynie Liroy nagrywa (rapuje) własny tekst (po polsku) w jednym utworze, na nowej płycie Malcolma McLarena
* luty-marzec 1996 – w pełni zawodowy wyjazd do Nowego Jorku – spotkania z muzykami amerykańskiej sceny rapowej, m.in. z zespołu Lordz Of Brooklyn – przy współpracy tych ostatnich powstaje szkic materiału na drugi album
* 1996 – nominacja w 3 kategoriach, a przyznanie w dwóch statuetki Fryderyk '95
* kwiecień-czerwiec 1996 – praca we własnym studiu Def Noizz w Gdyni nad ostatecznym kształtem nowego albumu
* listopad 1996 – wychodzi minialbum Bafangoo Cz. 1 (9 utworów, 40 min), powstaje teledysk do utworu I co dalej, nagrodzony za scenariusz na festiwalu Yach Film
* styczeń-maj 1997 – praca nad materiałem na pełna płytę, w tym kolejna wizyta w USA i nagranie wspólnego utworu Escape from New York z zespołem Lordz of Brooklyn w kompleksie Big Noise Studios. Gościnny występ z LOB w nowojorskim legendarnym klubie CBGB's
* luty 1997 – muzyka i udział w spektaklu Teatru TV "Kariera Artura Ui" wyreżyserowanym przez Piotra Szulkina
* czerwiec 1997 – wychodzi płyta L, powstaje wideo do utworu Skaczcie do góry, którego scenografia nagrodzona została na festiwalu Yach Film; płyta zawiera utwór Mano a mano napisany specjalnie dla Przemysława Salety, jako "intro" jego walk bokserskich
* kwiecień 1998 – nagroda Fryderyk '97 w kategorii "Najlepszy album rap i hip-hop" dla płyty "L"
* maj 1998 – praca w studio nad nową płytą
* czerwiec 1998 – nagranie wspólnie z Grzegorzem Markowskim (zespół Perfect), piosenki skomponowanej przez Janusza Stokłosę do trzeciej części serialu telewizyjnego "Ekstradycja"
* sierpień 1998 – kontynuacja pracy nad nową płytą
* 9 sierpnia 1999 – premiera płyty Dzień Szaka-L'a
* 1999 – nagroda Fryderyk '99 w kategorii najlepszego albumu rap/hip hop

Lata 2000-2001

* 25 lutego 2000 – premiera filmu Chłopaki nie płaczą do którego muzykę napisali Liroy i Szymon Wysocki
* 18 września 2000 – premiera albumu 10 zawierającego największe przeboje artysty jakie powstały od początku twórczości
* 19 lutego 2001 – premiera reedycji albumu 10 zawiązana z dołączeniem remiksu utworu Scyzoryk, który specjalnie dla Liroya wykonał Jason Nevins – znana postać w hip hopie amerykańskim. Uznanie przyniosły mu remiksy dla Janet Jackson i Lil Kim, ale światową sławę zyskał dopiero dzięki remiksowi klasycznego utworu Run-D.M.C. "It's Like That", który zdobył szczyty list przebojów w Europie i sprzedał się w nakładzie ponad 3 mln na całym świecie
* marzec 2001 – przygotowania do produkcji i nagrań nowego albumu
* lipiec/sierpień 2001 – wizyta w USA podczas której Liroy spotkał się z czołowymi raperami amerykańskimi (ekipa Ice T) oraz zaproszenie ich do udziału w projekcie
* sierpień/wrzesień – Praca w studio nad kształtem i zawartością nowego albumu "Bestseller", którego premiera planowana jest na 22 października 2001. Do udziału zaproszeni zostają (obok raperów amerykańskich) czołowi polscy wykonawcy: Kayah, Mieczysław Szcześniak, Mika Urbaniak i inni
* 17 września 2001 – premiera pierwszego singla z płyty Bestseller. Do rozgłośni radiowych w całej Polsce trafia singel Hello – czy ty czujesz to? w którym w refrenach "wystąpił" Lionel Richie

Dyskografia
1. Alboom (1995)
2. Bafangoo! część 1 (1996)
3. L (1997)
4. Dzień Szaka-L'a (Bafangoo, część 2.) (1999)
5. 10 (2000)
6. Bestseller (2001)
7. Scyzoryk RMX 2001 (2001)
8. L Niño vol. 1 (2006)
9.Grandpaparapa (Powrót króla)(2007)

Teledyski
* Am I Still In Yer Heart? (1991)
* Scyzoryk feat. WYP3 (1995)
* Scoobiedoo Ya (1995)
* Korrba (1995)
* .. I co dalej? (1996)
* Skaczcie do góry (1997)
* Impreza feat. Yaro-Onil-George & Zoya (1997)
* L2K (2000)
* Hello feat. Lionel Richie (2001)
* World Is a Ghetto feat. Ice-T (2001)
* Kiedyś przyjdzie taki dzień (2004)
* My robimy to tak feat. WYP3 (2005)
* Ta noc jest za krótka na sen feat. Radoskór (2007)

Jako kompozytor

* Kratka (1996) piosenki Scoobidoo-Ya i Scyzoryk
* Ekstradycja 3 (1998) piosenka Twoje Miasto
* Miodowe lata (1999) piosenka Scyzoryk (w 39 odcinku pt.: Wiecznie młodzi)
* Chłopaki nie płaczą (1999)

Przed kamerą

* Bajland (2000) jako psychiatra
* Miss mokrego podkoszulka (2002) jako aresztant

Przed kamerą gościnnie

* Niania odc.24 (2006) jako hydraulik/gwiazda

Ciekawostki

* Raper zaśpiewał w epilogu 24 odcinka serialu Niania.
* 26 listopada 2006 Liroy wystąpił w programie Kuby Wojewódzkiego.
* 27 listopada 2006 premiera nowej płyty L-Nińo cz. 1 miała miejsce w serwisie aukcyjnym Allegro.
* Zespół Nagły Atak Spawacza stworzył diss przeciwko raperowi Liroyowi pt. "Anty Liroy", w którym nazywa go m.in. "pozerem a nie gangsterem", a także używa wobec niego i jego bliskich (żony, matki) licznych wulgaryzmów.
* 17 września 2007 roku wraz z wokalistką Gosią Andrzejewicz zagościł w programie rozrywkowym Szymon Majewski Show.
* Muzyk zasiada w jury programu muzycznego Shibuya emitowanego na antenie stacji Viva Polska razem z Gosią Andrzejewicz oraz Michałem Wiśniewskim.


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło