Lordi - teksty piosenek
Lordi to fińska grupa muzyczna założona w 1996 roku.

Zespół słynie z zainspirowanych filmami grozy kostiumów, bez których żaden z jego członków nie pokazuje się publicznie. Twórczość Lordi można określić jako klasyczny hard rock wzorowany na takich zespołach jak KISS czy Twisted Sister, charakteryzujący się melodyjnością oraz surowym wokalem.

W 2006 roku grupa zwyciężyła 51. Konkurs Piosenki Eurowizji reprezentując Finlandię z utworem "Hard Rock Hallelujah".

Historia

Zespół został założony w 1996 roku w Finlandii, ale jego założyciele poznali się w Szwecji (na koncercie grupy KISS). Pierwszą płytą Lordi miał być krążek pt. Bend Over and Pray the Lord, ale już po jego nagraniu okazało się, że wytwórnia nie może go wydać. Debiutancki album Get Heavy został wydany w 2002 roku pod szyldem BMG Finland. Już pierwszy singel Would You Love a Monsterman? zapewnił zespołowi na starcie dużą popularność w Finlandii. W 2004 roku z inicjatywy lidera grupy powstał krótkometrażowy film grozy The Kin, w którym pięcioro muzyków wystąpiło w swoich scenicznych strojach w roli potworów. Film zamieszczono na płycie DVD dołączonej do drugiego albumu studyjnego – The Monsterican Dream. W 2005 roku ukazała się kompilacja utworów z obu płyt pt. The Monster Show (to pierwsza płyta Lordi wydana w Wielkiej Brytanii). W 2006 roku, po wydaniu trzeciego albumu pt. The Arockalypse zespół wziął udział w Konkursie Piosenki Eurowizji, wygrywając w nim z ogromną przewagą. Wydarzenie to spowodowało gwałtowny wzrost popularności grupy na całym świecie i pozwoliło jej wystąpić na wielu znanych festiwalach. W 2007 roku wyprodukowano pierwszy pełnometrażowy film, w którym wystąpili członkowie Lordi – Dark Floors. W 2008 roku grupa wydała nową płytę pt. Deadache.

Eurowizja

Zespół (z nieoficjalnym szóstym członkiem – Pasim Rantanenem) reprezentował Finlandię w Atenach z piosenką "Hard Rock Hallelujah", do konkursu kwalifikując się z półfinałów. Zwycięski utwór zgromadził 292 punkty (tyle, ile w półfinale), o 44 więcej niż drugi w kolejności Rosjanin Dima Bilan wykonujący utwór "Never Let You Go". Otrzymując punkty od wszystkich krajów z wyjątkiem Albanii, Armenii i Monako (oraz Finlandii, która na zespół głosować nie mogła), zgromadził największą jak do tej pory ilość punktów w konkursie. Najwyższą notę zespół otrzymał również od Polski. Wybór Lordi na reprezentanta Finlandii wzbudził pewne kontrowersje w tym kraju, część krytyków nawoływała prezydent Tarję Halonen aby zakazała zespołowi występować, jednak nie doszło to do skutku. Po zwycięstwie w Eurowizji prezydent osobiście wysłała zespołowi wiadomość z gratulacjami. Przewodnicząca sieci greckich restauracji oraz zrzeszenia właścicieli barów publicznie zaapelowała do Greków i Finów, aby nie pozwolili zespołowi wystąpić, twierdząc że Lordi jest zespołem satanistycznym. Zespół odciął się od oskarżeń twierdząc, że satanistyczna grupa nie wykonywałaby utworów w stylu "Devil Is a Loser" ("diabeł jest przegrany"), a charakterystyczne stroje członków zespołu powiązane są z ich zamiłowaniem do horrorów, a nie z satanizmem. Pomimo protestów zespół otrzymał od Greków maksymalną liczbę punktów – dwanaście.

Kostiumy

Specyficzne kostiumy muzyków zespołu tworzone przez Mr. Lordiego są stałą częścią publicznego wizerunku Lordi. Członkowie zespołu pojawiają się w nich na koncertach, w teledyskach i podczas udzielania wywiadów, nawet jeśli nie jest to dla nich w pełni komfortowe. Niegdyś zostali oni zauważeni przez reporterów z BBC, kiedy to w czasie wolnym wypoczywali w swoich strojach przy basenie w pełnym słońcu. Mr. Lordi przyznał, że jest to trochę niewygodne, jednak nie mają zamiaru z tego zrezygnować. Każdy z kostiumów waży około dziesięciu kilogramów i nie przepuszcza powietrza. Maski wykonane są z piankowego lateksu.

15 marca 2006 roku fiński brukowiec Ilta-Sanomat opublikował zdjęcia Mr. Lordiego w cywilnym ubraniu i z częściowo odsłoniętą twarzą. Zespół nazwał to obrazą i próbą zniszczenia demonicznego wizerunku, który wypracowywał sobie przez lata, a setki fanów zbojkotowały gazetę.

Muzycy

Obecni członkowie

* Mr. Lordi (Tomi Putaansuu) – śpiew (1996 – )
* Amen (Jussi Sydänmaa) – gitara elektryczna (1996 – )
* OX (Samer el Nahhal) – gitara basowa (2005 – )
* Awa (Leena Peisa) – instrumenty klawiszowe (2005 – )

Byli członkowie

* G-Stealer (Sami Keinänen) – gitara basowa (1996-1999)
* Magnum (Sami Wolking) – gitara basowa (1999-2002)
* Enary (Erna Siikavirta) – instrumenty klawiszowe (1997-2005)
* Kalma (Niko Hurme) – gitara basowa (2002-2005)
* Kita (Sampsa Astala) – instrumenty perkusyjne (2000 - 2010)

Dyskografia

Albumy studyjne

* Get Heavy (2002)
* The Monsterican Dream (2004)
* The Arockalypse (2006)
* Deadache (2008)
* Babez For Breakfast (2010)

Albumy kompilacyjne

* The Monster Show (2005)
* Zombilation (2009)

Single

* Would You Love a Monsterman? (2002)
* Devil Is a Loser (2003)
* My Heaven Is Your Hell (2004)
* Blood Red Sandman (2004)
* Blood Red Sandman (promo, tylko w Wielkiej Brytanii, 2004)
* Hard Rock Hallelujah (2006)
* Who's Your Daddy? (2006)
* Would You Love a Monsterman? (2006) (promo, 2006)
* It Snows in Hell (2006)
* They Only Come Out at Night (2007)
* They Only Come Out at Night (promo, tylko w Niemczech, 2007)
* Beast Loose in Paradise (2008)
* Bite It Like a Bulldog (2008)
* Deadache (2008)
* This Is Heavy Metal (2010)

Wideografia

* The Monster Show: Scarctic Circle Gathering 2004 (promo, tylko w Wielkiej Brytanii, 2005)
* Market Square Massacre (2006)
* It Snows in Hell (2006)
* Bringing Back the Balls to Stockholm 06: The Opening Night (2007)

Filmografia

* The Kin (2004)
* Dark Floors (2008)

Teledyski

* Would You Love a Monsterman? (2002)
* Devil Is a Loser (2003)
* Blood Red Sandman (2004)
* Hard Rock Hallelujah (2006)
* Who's Your Daddy? (2006)
* Would You Love a Monsterman? (2006) (2006)
* It Snows in Hell (2006)
* Hard Rock Hallelujah (2007) (2007)
* Bite It Like a Bulldog (2008)


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło