Loreena McKennitt (ur. 17 lutego 1957 roku) - kanadyjska piosenkarka i harfistka wykonująca muzykę celtycką.
McKennitt urodziła się w Morden w prowincji Manitoba w rodzinie irlandzko-szkockiej. Jej rodzice to Jack i Irene McKennitt.

W 1981 roku przeprowadziła się do Stadford w Ontario, a w 1985 roku wydała swój pierwszy album - "Elemental". McKennitt zaczęła stopniowo zdobywać światową sławę dzięki kolejnym albumom, produkowanym i wydawanym przez jej własne wydawnictwo - "Quinlan Road".

W 1998 roku narzeczony piosenkarki, Ronald Rees, utonął razem z dwójką innych mężczyzn, w wyniku wypadku w zatoce Georgian. Tylko jedno z trzech ciał zostało odnalezione. Piosenkarka jeszcze w tym samym roku stworzyła fundusz "Cook-Rees Memorial Fund", by zapobiec podobnym tragediom w przyszłości, i wydała album "Live in Paris and Toronto", zawierający nagrania z dwóch występów na żywo. Wszystkie dochody ze sprzedaży tego albumu zostały przekazane funduszowi.

McKennitt znana jest ze swoich adaptacji tradycyjnych celtyckich pieśni oraz z podkładów muzycznych napisanych do wielu wierszy. Nadal mieszka w Stadford.

W sierpniu 2004 roku została odznaczona Orderem Kanady, najwyższym cywilnym odznaczeniem w Kanadzie.

W połowie listopada 2010 premierę miała nowa płyta słynnej irlandzkiej pieśniarki, "The Wind that Shakes the Barley". To już trzynasty album długogrający w karierze wokalistki, w którym - pomimo różnorodnych inspiracji - stara się wracać do swoich muzycznych korzeni. Wszystkie utwory powstały w lecie 2010 roku i zostały nagrane w XIX-wiecznej świątyni Sharon, w kanadyjskim Toronto.

Na dyskografię Loreeny składają się:
Elemental - 1985r.
To Drive the Cold Winter Away - 1987r.
Parallel Dreams - 1989r.
The Visit - 1991r.
The Mask and the Mirror - 1994r.
A Winter Garden - Five Songs for the Season - 1995r.
The Book of Secrets - 1997r.
An Ancient Muse - 2006r.
Nights from the Alhambra (2007)
A Midwinter Nights Dream (2008)
The Wind that Shakes the Barley (2010)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło