Maria Koterbska (ur. 13 lipca 1924 w Bielsku - ob. Bielsko-Biała) - polska piosenkarka, szczególnie popularna w latach 50. i 60. XX-wieku. Wykonywała m.in. takie utwory jak Augustowskie noce, Brzydula i rudzielec, Karuzela, Parasolki, Serduszko puka w rytmie Cha-cha, Wrocławska piosenka.

Zadebiutowała w 1949 na deskach teatru w Katowicach. Od 1950 śpiewała razem z Orkiestrą Taneczną Rozgłośni Śląskiej Polskiego Radia. Od 1952 do 1956 występowała w krakowskim Teatrze Satyryków. W 1955 wystąpiła w filmie Jana Fethke pt. Irena do domu!, grając samą siebie. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień. Częsta bywalczyni festiwalów w Opolu i Sopocie. W 1987 roku uhonorowana Grand Prix na opolskim festiwalu, w 1999 Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Matka Romana Frankla - aktora i piosenkarza.

Dyskografia:
1960 - Maria Koterbska śpiewa wesołe piosenki
1960 - Ulubione przeboje
1960 - Ulubione piosenki
1967 - Nie mówmy, że to miłość
1972 - Maria Koterbska
1974 - Jubileusz
1980 - Maria Koterbska
1990 - Życie zdarza się raz


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło