Martyna Jakubowicz - teksty piosenek
Martyna Jakubowicz (urodzona 24 lutego 1955 w Krakowie), polska wokalistka, gitarzystka i kompozytorka.

Jej debiut na scenie nastąpił w 1977 w klubie studenckim "Remont" w Warszawie, a już rok później podczas I Jesieni z Bluesem w Białymstoku gdzie wystąpiła z repertuarem Joan Baez.

W 1980 wokalistka śpiewała i grała z własnym zespołem Robotnik Sezonowy, a w maju tego roku nagrała muzykę dla programu E-81 (Studio "Gama"). Od początku roku 1981 występowała wraz z Jackiem Krzycholikiem i Cezarym Bierzniewskim. W tym samym roku rozpoczęła koncertować tylko na imprezach bluesowych.

Dokładnie rok po poprzednim nagraniu telewizyjnym znów pojawiła się w programie Waltera Chełstowskiego Muzyczne Forum, a w czerwcu nagrała trzy piosenki dla "Trójki". Do roku 1982 występowała bardzo krótko z Oddziałem Zamkniętym oraz grupą Krzak, a na Rawie Blues'82 wystąpiła wraz z Jackiem Skubikowskim, Ryszardem Skibińskim i Cezarym Czternastką.

W styczniu i lutym 1983 nagrywała w krakowskim Studiu Teatr "STU" pierwszą swoją płytę Maquillage. To na tej płycie znalazł się po raz pierwszy bodaj najbardziej znany utwór wokalistki "W domach z betonu nie ma wolnej miłości". W tym nagraniu pomagali jej:

* Andrzej Nowak, Cezary Bierzniewski (gitara)
* Janusz Niekrasz (gitara basowa)
* Andrzej Ryszka (perkusja)
* Ryszard Skibiński (harmonijka ustna)
* Marek Stefankiewicz (organy)

W tym samym roku wzbogaciła album Zbigniewa Hołdysa I Ching dwoma piosenkami Kołysanka dla Misiaków oraz Słuchaj, Man.

17 października 1985 podczas imprezy Rock dla pokoju, towarzyszyła grupie Dżem.

Na przełomie roku 85 - 86 zrealizowała nagranie drugiej swojej płyty Bardzo groźna księżniczka i ja. W nagraniu uczestniczyli:

* Andrzej Nowak, Jan Hnatowicz (gitara)
* Robert Jaszewski (gitara basowa)
* Piotr Szkudelski (perkusja)
* Aleksander Korecki (saksofon)
* Rafał Rękosiewicz(organy)

Po rozpadzie zespołu zaczęła grać w duecie z Rafałem Rękosiewiczem, który powiększał się podczas większych okazji (Rawa Blues).

Od 1989 do roku 1993 grała w kwartecie wraz z:

* Rafał Rękosiewicz (instrumenty klawiszowe)
* Jerzy Piotrowski (perkusja)
* Radosław Nowakowski (bębny)

W roku 1995 znalazła się na liście 100 najbardziej popularnych polskich kobiet w ankiecie magazynu Pani.

Bardzo często występowała w duecie z Jerzym Styczyńskim aż do 1996. W 1998 założyła we Wrocławiu klub "Gumowa Róża" posiadający bardzo specyficzną atmosferę i doceniany przez bardzo szerokie spektrum stałych i przygodnych bywalców.

Obecnie gra w składzie:
*Łukasz Matuszyk - akordeon,instrumenty klawiszowe
*Paweł "MuZzy" Mikosz - gitara basowa
*Przemek Pacan - instrumenty perkusyjne

Gościnnie: Darek Bafeltowski - gitary, mandolina ; Jan Gałach - skrzypce

Jesienią 2010 roku planowana jest premiera nowej autorskiej płyty artystki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dyskografia:

* 1983 Maquillage (Pronit M-0009) LP
* 1985 Martyna Jakubowicz Live
* 1986 Bardzo groźna księżniczka i ja (Polton LPP 028) LP
* 1987 Wschodnia wioska (Polskie Nagrania Muza SX2600) LP
* 1989 Koncert live Jarocin
* 1991 Patchwork (MJM Music MJM-119) LP
* 1991 Total
* 1992 Kołysz mnie
* 1995 Dziewczynka z pozytywką Edwarda (Polton CDPL-079) CD
* 1998 Skórka pomarańczy CD
* 2005 Tylko Dylan CD
* 2008 Te30te urodziny CD (Agora)

Oficjalna strona artystki:
www.martynajakubowicz.pl

Nieoficjalna strona artystki:
www.jakubowicz.prv.pl

Strona na MySpace:
www.myspace.com/martynajakubowicz

Strona na Facebook:
www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Martyna-Jakubowicz/273158488704?ref=search&sid=1571292780.2032503915..1

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło