Meat Loaf - teksty piosenek
Meat Loaf, właściwie Michael Lee Aday (ur. 27 września 1947 w Dallas w Teksasie jako Marvin Lee Aday), amerykański piosenkarz i aktor.

Jest głównie znany ze swoich występów na scenie muzycznej i płyty "Bat Out Of Hell" (1977), która sprzedała się w ponad 43 milionach egzemplarzy, niemal wyrównując wynik finansowy albumu Thriller Michael Jacksona. Mimo tego, że od jej wydania minęło 30 lat, nadal corocznie sprzedaje się około 200 000 jej kopii. Do jego najpopularniejszych piosenek zaliczyć należy "I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)", która pochodzi z innego albumu, czyli z "Bat Out Of Hell 2: Back Into Hell" (1993), który sprzedał się w ponad 18 milionach egzemplarzy.

Meat Loaf wystąpił w około 50 filmach i programach telewizyjnych, czasem nawet jako on sam. Najbardziej znany jest z roli w musicalu The Rocky Horror Picture Show, gdzie zagrał Eddiego.

Dyskografia

Solowe albumy studyjne

* [1977] "Bat Out Of Hell"
* [1981] "Dead Ringer"
* [1983] "Midnight At The Lost And Found"
* [1984] "Bad Attitude"
* [1986] "Blind Before I Stop"
* [1993] "Bat Out Of Hell II : Back Into Hell"
* [1995] "Welcome To The Neighborhood"
* [2003] "Couldn't Have Said It Better"
* [2006] "Bat Out Of Hell III : The Monster Is Loose"

Albumy "Live"

* [1987] "Live at Wembley"
* [1996] "Live Around the World"
* [1999] "VH1: Storytellers"
* [2004] "Bat Out Of Hell: Live with the Melbourne Symphony Orchestra"

Inne albumy i najważniejsze składanki

* [1971] "Stoney & Meatloaf"
* [1998] "The Very Best Of Meat Loaf"

Muzyczne DVD i VHS

* [1986] "Bad Attitude - Live! "
* [1999] "VH1: Storytellers "
* [2004] "Meat Loaf - Live with the Melbourne Symphony Orchestra "

Filmografia

* Rocky Horror Picture Show (The Rocky Horror Picture Show, 1975) jako Eddie
* Scavenger Hunt (1979) jako Scum
* Americathon (1979) jako Oklahoma Roy
* W rytmie rock and rolla (Roadie, 1980) jako Travis W. Redfish
* Dead Ringer (1981) jako Meat Loaf/Marvin
* Na ostrzu noża (Out of Bounds, 1986) jako Gil
* Wielki Skok (The Squeeze, 1987) jako Titus
* Motorama (1991) jako Vern
* Cudotwórca (Leap of Faith, 1992) jako Hoover
* Betty Lou strzela (The Gun in Betty Lou's Handbag, 1992) jako Lawrence
* Świat Wayne'a (Wayne's World, 1992) jako Tiny
* Bat Out of Hell II: Picture Show (1994) jako on sam
* To Catch a Yeti (1995) jako Big Jake Grizzly
* Spice World (1997) jako Dennis
* Serce rodziny (Everything That Rises, 1998) jako Red
* Przymierze z bronią (Gunshy, 1998) jako Lew Collins
* Czarny pies (Black Dog, 1998) jako Red
* Potężny i szlachetny (The Mighty, 1998) jako Iggy
* Outside Ozona (1998) jako Floyd Bibbs
* Podziemny krąg (Fight Club, 1999) jako Robert Paulsen
* Wariatka z Alabamy (Crazy in Alabama, 1999) jako Szeryf John Doggett
* Wyścig o życie (Blacktop, 2000) jako Jack
* Twarzą w twarz (Face to Face, 2001) jako Kierowca
* Ostrość widzenia (Focus, 2001) jako Fred
* W pułapce (Trapped, 2001) jako Jim Hankins
* Formuła (The 51st State, 2001) jako Jaszczurka
* The Ballad of Lucy Whipple (2001) jako Amos 'Rattlesnake Jake' Frogge
* Rustin (2001) jako Coah
* Jezioro Salton (The Salton Sea, 2002) jako Bo
* Wishcraft (2002) jako Sparky Shaw
* Learning Curves (2003) jako Timmons
* A Hole in One (2004) jako Billy
* BloodRayne (2005) jako Leonid
* The Pleasure Drivers (2005) jako Dale
* Niewidzialny morderca (Chasing Ghosts, 2005) jako Dick Valbruno
* Pomylona miłość (Crazylove, 2005) jako John
* Tenacious.D The Pick of Destiny (2006) jako ojciec młodego JB


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło