Duet Modern Talking powstał w 1984 założony przez producenta i kompozytora, Dietera Günthera Bohlena. Po długich poszukiwaniach wokalisty, wybrał on Bernda Weidunga, który przyjął pseudonim Thomas Anders. Już pierwszy singel You're My Heart, You're My Soul (wydany 29 października 1984) stał się wielkim przebojem. Również kolejne single były wielkimi hitami, nie tylko w Niemczech, ale także w całej Europie i Japonii. Do 1987 duet sprzedał 60 milionów płyt.

Jesienią 1987 zespół zawiesił działalność. Głównym powodem była ówczesna żona Thomasa, Nora, która wtrącała się w sprawy zespołu i skutecznie dezorganizowała jego działalność. Dieter Bohlen założył własny zespół Blue System i nagrał z nim 13 płyt, komponował także m. in. dla Bonnie Tyler, C. C. Catch i Chrisa Normana z grupy Smokie. Również Thomas Anders wydawał kolejne płyty, jednak bez większego sukcesu.

W 1998 zespół powrócił z płytą Back For Good (zawierającą nowe wersje największych przebojów, oraz cztery premierowe nagrania), która rozeszła się w nakładzie ponad 10 mln. Kolejne płyty odniosły również spory sukces. Ostatni, pożegnalny koncert odbył się 21 czerwca 2003 w Berlinie. Po nim zespół definitywnie zakończył działalność.

Thomas Anders kontynuuje karierę solową, od momentu ponownego rozpadu Modern Talking wydał dwie płyty. Dieter Bohlen zajmuje się komponowaniem i produkcją płyt dla innych wykonawców, w 2006 wznowił też działalność solową

Dyskografia:
o "The 1st Album" (1985)
o "Let's Talk About Love" (1985)
o "Ready For Romance" (1986)
o "In the Middle of Nowhere" (1986)
o "Romantic Warriors" (1987)
o "In the Garden of Venus" (1987)
o "Back for Good" (1998)
o "Alone" (1999)
o "Year of the Dragon" (2000)
o "America" (2001)
o "Victory" (2002)
o "Universe" (2003)
o "The Final Album" - The Ultimate Best Of Modern Talking (2003).


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło