Moody Blues

147 tekstów piosenek



strony: 1 2 »
Moody Blues - teksty piosenek
The Moody Blues - brytyjska grupa rockowa, wiązana w zasadniczym okresie swojej działalności z gatunkiem rocka progresywnego. Zespół powstał w maju 1964, założony przez Raya Thomasa i Mike'a Pindera, grających wcześnie w kilku mało znanych rock-and-rollowych grupach. Dołączyli do nich Clint Warwick, Graeme Edge i Denny Laine. W ten sposób zrodziła się grupa, która jako pierwsza połączyła elementy muzyki klasycznej z rockiem, określając podgatunek rocka symfonicznego. Jednakże przez wczesny okres swojej działalności, w latach 1964-66, zespół grał głównie utwory w stylu rhythm and blues. W tym okresie większą popularność przyniósł jedynie singel Go Now z 1965.

W 1966 nastąpiły zmiany personalne w składzie zespołu, a wydany następnie drugi album Days of Future Passed (1967) zwiastował radykalną zmianę stylu muzycznego. Album ten zawierał także największy przebój zespołu - piękną balladę Nights in White Satin. Grupa w czasie długich lat istnienia zasadniczo zachowała swe łagodne symfoniczne brzmienie, uzyskane początkowo poprzez akompaniament orkiestry symfonicznej, a później przez wykorzystanie instrumentów elektronicznych, głównie melotronu.

Muzyka grupy, często odbierana jako pretensjonalna i pompatyczna ("rock pompatyczny"), nie poddała się ani rock-and-rollowym, ani psychodelicznym schematom obowiązującym w czasach największej jej popularności. Grupa przetarła ścieżki dla licznych grup "środka" imitujących jej brzmienie oraz, co ważniejsze, dała podwaliny dla progresywnego rocka. Zespół zawiesił działalność w 1974, w związku z podjęciem solowych karier przez jego muzyków, lecz ponownie wznowił działalność w 1978 i 1981. Od tej pory zespół co jakiś czas koncertuje, wciąż zbierając na koncertach rzesze fanów, a nawet nagrywa nowy materiał.

Skład
* Justin Hayward - śpiew, gitara, (1966- )
* John Lodge - śpiew, gitara basowa, (1966- )
* Mike Pinder - śpiew, instrumenty klawiszowe, (1964-78)
* Ray Thomas - śpiew, gitara basowa, harmonijka, flet, (1964- )
* Graeme Edge - perkusja, (1964- )
* Patrick Moraz - instrumenty klawiszowe, (1978-91)
* Denny Laine - śpiew, instrumenty klawiszowe, gitara, (1964-66)
* Clint Warwick - gitara basowa, (1964-66)

Dyskografia
* Go Now! (1965)
* The Magnificent Moodies (1966)
* Days of Future Passed (1967)
* In Search Of The Lost Chord (1968)
* On The Threshold Of A Dream (1969)
* To Our Children’s Children’s Children (1969)
* A Question of Balance (1970)
* Every Good Boy Deserves Favour (1971)
* Seventh Sojourn (1972)
* Caught Live + 5 (1977)
* Octave (1978)
* Long Distance Voyager (1981)
* The Present (1983)
* The Other Side Of Life (1986)
* Prelude (1987)
* Sur La Mer (1988)
* Keys Of The Kingdom (1991)
* A Night at Red Rocks (1993)
* Strange Times (1999)
* Hall Of Fame - Live at the Royal Albert Hall (2000)
* December (2003)
* Lovely To See You-Live At The Greek (2005)


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło