Nazareth - teksty piosenek
Rok założenia: 1968
Pochodzenie: Szkocja
Gatunek: hard rock

Nazareth to jedna z legend muzyki hard rockowej. Zespół powstał w 1968 r. w Szkocji i wciąż jest aktywny - gra koncerty i wydaje płyty. Czasy największej świetności grupy przypadły na lata 70., kiedy to muzyka hard rockowa była bardzo popularna, a płyta Razamanaz z 1973 roku wyniosła Nazareth na szczyty list przebojów na zachodzie Europy. Wydany dwa lata później album Hair of the Dog przyniósł zespołowi uznanie na całym świecie, a w samych Stanach Zjednoczonych sprzedał się w ilości miliona egzemplarzy.
Muzyka Nazareth w latach 70. dotarła także do Polski, gdzie zyskała liczne rzesze fanów. Członkowie Nazareth docenili ten fakt i odwiedzili nasz kraj w 1984 roku. 20 lat od pierwszej wizyty w Polsce, Nazareth ponownie zawitał do naszego kraju i 8 grudnia 2004 r. zagrał w warszawskim klubie Stodoła. W 2009 miała miejsce trasa po Polsce. W 2010 trwa kolejna.

Skład
Dan McCafferty - wokal
Pete Agnew - gitara basowa
Jimmy Murrison - gitara
Lee Agnew - perkusja

Dyskografia
Nazareth (1971)
BBC Radio 1 Live in Concert (live) (1972)
Exercises (1972)
Razamanaz (1973)
Loud 'N' Proud (1974)
Rampant (1974)
Hair of the Dog (1975)
Greatest Hits (1975)
Close Enough for Rock 'N' Roll (1976)
Hot Tracks (kompilacja) (1976)
Play 'N' The Game (1976)
Expect No Mercy (1977)
No Mean City (1978)
Malice In Wonderland (1980)
The Fool Circle (1981)
2XS (1982)
Sound Elixir (1983)
The Catch (1984)
Cinema (1986)
Snakes 'N' Ladders (1989)
No Jive (1993)
Snaz (live) (1995)
Move Me (1995)
Boogaloo (1998)
Live At The Beeb (live) (1998)
Alive and Kicking (2003)
The Newz (2008)
Big Dogz (2011)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło