Neil Sedaka (ur. 13 marca 1939 w Brooklynie)amerykański piosenkarz, pianista, kompozytor i autor tekstów.
Debiutował w połowie lat 50. XX w. jako kompozytor (m.in. piosenki dla C. Francis np. Stupid Cupid). Szeroką popularność zyskał na przełomie lat 50. i 60. XX w., wykonując melodyjne utwory w softrockowej aranżacji m.in. Stairway To Heaven, Calendar Girl, Little Devil, King Of Clowns, Happy Birthday Sweet Sixteen, Oh! Carol.
W latach 60. i 70. XX w. piosenki jego wykonywało wielu popularnych piosenkarzy np. T. Jones (Puppet Man), J.Clanton (Venus In Blue Jeans), zespół The Fifth Dimension (Working On A Groovy Thing).


Dyskografia:
Rock with Sedaka (1959)
Emergence (1972)
Sedaka's Back (1975)
Neil Sedaka and Songs (1977)
My Friend (1986)
Tuneweaver (1995)
In Italiano (1999)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło