Nickelback - teksty piosenek
Nickelback - grupa rockowa, założona w 1995 roku w Kanadzie. Od kilku lat cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Związana jest z wytwórnią Roadrunner Records.

Jej członkowie to:
* Chad Kroeger - gitara elektryczna, wokal
* Ryan Peake - gitara elektryczna, chór, wokal wspomagający
* Mike Kroeger - gitara basowa
* Daniel Adair - perkusja, chór

Kiedyś także
* Brandon Kroeger - perkusja, chór (1995-2000)
* Ryan Vikedal - perkusja, chór (2000-2004)

Historia zespołu Nickelback rozpoczęła się w małym, kanadyjskim miasteczku - Hanna, 1995 roku. Wtedy Chad Kroeger z przyrodnim bratem (Mike Kroeger), kuzynem (Brandon Kroeger) i przyjacielem (Ryan Peak) założyli Nickelback.
Nazwa "Nickelback" została wymyślona przez basistę zespołu, oraz przyrodniego brata wokalisty Chada Kroegera, Mike Kroegera. W młodości pracował on w barze szybkiej obsługi, gdzie dość często używał słów: Here's your nickel back, które znaczą tyle co: Oto pańska reszta (gdzie nickel oznacza pięciocentówkę). Podczas nagrywania swego pierwszego dema "Hesher" w 1996 Mike zasugerował te nazwę, którą reszta członków grupy zaakceptowała.
Wkrótce zespół wyruszył do Vancouver, gdzie własnym sumptem nagrał demo z 7 piosenkami. Kolejne 2 lata muzycy spędzili w trasie, grając gdzie tylko się da. Po powrocie, grupa postanowiła postawić wszystko na jedną kartę, zaciągnęli pożyczkę i ponownie zamknęli się w studio.
Kiedy Roadrunner, wytwórnia specjalizująca się raczej w mocnym, metalowym graniu, wydała na początku 2000 roku album "The State", nikomu nieznanej rockowej formacji Nickelback, specjaliści z branży nie mogli się temu nadziwić. Po co inwestować w muzykę rockową w momencie, kiedy rock'a nikt nie chce słuchać? Okazało się jednak, że szefowie Roadrunnera, (ci sami którzy odkryli Sepulturę, Type O'Negative i Slipknot) znowu mieli nosa. Nagrany i wydany w pośpiechu album "The State", zdobył co prawda popularność tylko w Kanadzie, ale do następnego ataku i zespół, i wytwórnia byli lepiej przygotowani.
Do studia Green House w Vancouver zaproszono producenta Ricka Parashara (współpracował między innymi z Pearl Jam, Temple Of The Dog), a miksy powierzono Randy'emu Staubowi (Metallica, U2). Zderzenie doświadczenia starych wyjadaczy z młodzieńczą energią emanująca z muzyki Nickelback dało niesamowity efekt.
Płyta "Silver Side Up" ukazała się w grudniu 2001 roku. Pilotowana doskonałym singlem "How You Remind Me" w Stanach Zjednoczonych od razu osiągnęła status platynowej i zyskała zwolenników również w Europie. Niektórzy recenzenci porównują nawet siłę "Silver Side Up" z energią, którą zachwycała przed laty "Appetite For Destruction" Guns 'N' Roses, może to ocena trochę na wyrost, ale kto wie... Fani rocka długo czekali na taki zespół.
Natomiast na wrzesień 2003 roku zespół przygotował premierę swojego czwartego albumu, zatytułowanego "The Long Road". Pierwszym singlem, promującym tą płytę jest piosenka "Someday".

Człokowie:
* Chad Kroeger – wokal, gitara
* Ryan Peake – gitara, chórki
* Mike Kroeger – bas
* Daniel Adair – perkusja, chórki

Dyskografia:
Albumy studyjne:
* Curb (1996, wydany niezależnie)
* The State (1998/2000, Roadrunner Records)
* Silver Side Up (2001, Roadrunner Records)
* The Long Road (2003, Roadrunner Records)
* All the Right Reasons (2005, Roadrunner Records)
* Dark Horse (2008, Roadrunner Records)
* Here And Now (2011, Roadrunner Records)
Albumy koncertowe:
* Live at Home (2002)
* All the Right Reasons limit edition CD+DVD (2007)
* Live from Sturgis 2006 (2008)
EP:
* Hesher (1996)
DVD:
* Live at Home (2002)
* The Videos (2003)
* Road to Success (2004)
* Rock am Ring (2004)
* Photo Album (2005)
* Pictures (2006)
* The Ultimate Video Collection (2007)
* Live from Sturgis 2006 (2008)
Single:
* Fly (1996)
* Leader of Men (2000)
* Old Enough (2000)
* Breathe (2000)
* Worthy to Say (2000)
* How You Remind Me (2001)
* Too Bad (2001)
* Never Again (2002)
* Someday (2003)
* Figured You Out (2004)
* Feelin' Way Too Damn Good (2004)
* Because of You (2004)
* See You at the Show (2004)
* Photograph (2005)
* Animals (2005)
* Savin' Me (2006)
* Far Away (2006)
* Rockstar (2006)
* If Everyone Cared (2006)
* Side of a Bullet (2007)
* Gotta Be Somebody (2008)
* Something in Your Mouth (2008)
* If Today Was Your Last Day (2008)
* I'd Come for You (2009)
* Burn it to the Ground (2009)

Utwory ze ścieżek dźwiękowych:
* "Fly" - "Horsey" (1997)
* "Old Enough" – "Księga cieni: Blair Witch 2" (2000)
* "Hold Out Your Hand" oraz "Diggin This" – "Straceni" (2001)
* "Breathe" – "Zatrzymani w czasie" (2002)
* "Yanking Out My Heart" – "Król Skorpion" (2002)
* "Hero" – "Spider-Man" (2002)
* "Learn The Hard Way" – "Daredevil" (2003)
* "Saturday Night's Alright (For Fighting)" – "Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość" (2003)
* "Slow Motion" – "The Punisher" (2003)
* "Someday" – "Torque" (2004)
* "Someday (Akustycznie)" - "Jazda na maksa" (2004)
* "Savin' Me" – "Skazany na śmierć" (2006)
* "Too Bad" - "Wzgórza mają oczy" (2006)
* "Savin' Me" – "The Condemned" (2007)
* "Burn it to the Ground" - "Transformers: Zemsta Upadłych" (2009)

Gościnnie na płytach występowali z zespołem:
* Ariel Watson - wiolonczela - płyta Curb
* Boyd Grealy - perkusja - płyta Curb
* Ian Thornley - gitara solowa - płyta Silver Side Up
* Jerry Cantrell - śpiew oraz gitara elektryczna - płyta Live at Home
* Kid Rock - śpiew - płyta The Long Road
* Dimebag Darrell - gitara elektryczna - płyta The Long Road
* Corinne Youchezin - głos damski - płyta The Long Road
* Billy Gibbons - śpiew oraz gitara - płyta All the Right Reasons
* Tim "Timmy" Dawson - fortepian - płyta All the Right Reasons
* Brian Larson - strings - płyta All the Right Reasons
* Chris Gerstrin - organy - płyta All the Right Reasons

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło