Jej pełne imię i nazwisko to Olga Teresa Tañón Ortiz. Urodziła się 13 kwietnia 1967 roku w Santurce na Puerto Rico. Wykonuje głównie merengue i pop latynoski. Karierę muzyczną zaczęła w 1987 roku jako jedna z członkiń zespołu Las Nenas de Ringo y Jossie, chociaż już wcześniej podejmowała próby zaistnienia w świecie muzyki, biorąc udział w różnych konkursach poszukujących nowych talentów, m.in. w programie "Buscando estrellas", gdzie wystąpiła w wieku 16 lat z napisaną przez samą siebie piosenką "Yo sólo soy". W 1989 roku stała się członkinią kolejnego żeńskiego zespołu, Chantelle, który tworzyła wraz z Sandrą Torres i Daly Fontánez. Po trzech latach rozpoczęła solową karierę muzyczną nagrywając swój pierwszy album "Sola". Jest zdobywczynią dwóch statuetek Grammy Award i trzech statuetek Latin Grammy.

Dyskografia:
* 1992: Sola
* 1993: Mujer de Fuego
* 1994: Siente el Amor...
* 1996: Nuevos Senderos
* 1997: Llévame Contigo
* 1998: Te Acordarás de Mí
* 2001: Yo Por Ti
* 2002: Sobrevivir
* 2005: Una Nueva Mujer
* 2006: Soy Como Tú
* 2007: Éxitos en 2 Tiempos
* 2009: 4/13
* 2011: Ni una Lágrima Más
* 2013: Una Mujer Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło