Piersi - teksty piosenek
Piersi - polski zespół rockowy powstały w 1984 roku w Jarocinie. Encyklopedia Polskiego Rocka Gnoińskiego i Skaradzińskiego podaje mylnie, że w Niemodlinie. Kukiz opowiada, że on lub Jezioro (pierwszy gitarzysta Piersi) znaleźli w JOK-u śpiewnik z wierszami socrealistycznymi i wtedy postanowili do kilku z nich dopisać melodie. To było już w trakcie Jarocina 84. Kukiz występował wtedy z zespołem Aya RL.

Pierwszy skład Piersi to Kukiz, Rafał "Jezioro" Jezierski, Zbigniew "Dziadek" Moździerski Oli (perkusja).

Muzycy:
* Paweł "Giorgio" Kukiz - śpiew
* Marek "Mały" Kryjom - śpiew, gitara elektryczna, instrumenty klawiszowe
* Zbigniew "Dziadek" Moździerski - basówka
* Wojciech "Amores" Cieślak - gitara elektryczna
* Krzysztof "Alladyn" Imiołczyk - instrumenty klawiszowe
* Marcin "Maryan" Papior - instrumenty perkusyjne

Dyskografia:
* "PIERSI" 1992
* "My już są Amerykany" 1993
* "Live '93" 1993
* "Powrót do raju" 1995
* "Raj na ziemi" 1997
* "Pieśni ojczyźniane" 2000
* "Piracka Płyta" 2004 (2005.03.21 "Piracka płyta" przekracza pułap 35 tysięcy egz. osiągając status Złotej płyty)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

brak wpisów na forum tego wykonawcy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Prześlij swoją opinię

Napisz do nas i podziel się swoimi uwagami lub sugestiami.
Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne.

wpisz wiadomość

podpis
adres e-mail

tylko jeśli chcesz otrzymać odpowiedź.

Wspomóż Wywrotę

Jeśli podoba ci się to, co robimy – wspomóż naszą działalność:
kwota:
Twoje wsparcie finansowe pozwoli nam na rozwój serwisu. Usługa realizowana jest przez serwis dotpay.pl obsługujący wszystkie popularne metody płatności.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło
współpraca