Piotr Rogucki - teksty piosenek
Piotr Rogucki (ur. 5 maja 1978 r.) - wokalista łódzkiego zespołu rockowego Coma, aktor. Karierę sceniczną rozpoczął śpiewając piosenki swojego autorstwa na przeglądach i festiwalach. Wygrał Oranżerie (2000), Wrzosowiska (2001), Piostury (2002) oraz Spotkania Zamkowe w Olsztynie (2004). W 2001 roku zdobył II nagrodę na 37. Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie. W 2004 roku wraz z zespołem Coma otrzymał Grand Prix, nagrodę im. Agnieszki Osieckiej i wyróżnienie na 25. Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu za interpretację piosenki „Underground” Toma Waitsa i „100 tysięcy jednakowych miast” własnego autorstwa.
Kapituła nagrody im. G. Ciechowskiego uznała, że spełnia on wszystkie oczekiwania kierowane pod adresem kandydatów do nagrody: jest osobowością artystyczną, czerpiącą w twórczości inspirację z różnych dziedzin sztuki, a przy tym z odwagą przełamuje schematy w interpretacji i prezentacji sztuki. Wraz z zespołem Coma otrzymał w 2007 nagrodę "Złotego Bączka" na XIII Przystanku Woodstock. Z zespołem Coma wydał trzy płyty: "Pierwsze wyjście z mroku" 2004, "Zaprzepaszczone siły wielkiej armii świętych znaków" 2006, "Hipertrofia" 2008.
Występuje w TR Warszawa (dawniej Teatr Rozmaitości). Można zobaczyć go w spektaklach "Zaryzykuj Wszystko", "Giovanni", "2007:Macbeth".
Wystąpił w reklamie chipsów Lays w roli Czarusia.

Filmografia:

* 2002: Syzyfowe prace - jako uczeń
* 2006: Oficerowie - jako drobny pijaczek Manolo
* 2007: Doskonałe popołudnie - jako operator Jacek
* 2007: Am Ende kommen Touristen (Na końcu nadejdą turyści) - jako Krzysztof, brat Ani
* 2007: Kryminalni - jako ochroniarz
* 2009: Skrzydlate świnie- jako Mariusz.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło