Poison - teksty piosenek
Tą nazwą posługuje się więcej niż jeden wykonawca:

1. Poison – amerykańska grupa muzyczna wykonująca tzw. (od natapirowanych fryzur) powstała w 1983 r. w Harrisburgu w stanie Pensylwania w USA.

Złożony przez grupę rockowych zapaleńców z Harrisburga w Pennsylwanii, Poison przeniósł się do Los Angeles w Kalifornii z zamiarem zdobycia sławy. Korzenie zespołu leżą w brzmieniu wschodniego wybrzeża Ameryki i częściowo, muzyka, jak i wygląd nawiązują do takich zespołów jak New York Dolls, Kiss, Cinderella, Boston, Aerosmith czy Cheap Trick. Te wpływy zostały przeniesione do Kalifornii pod koniec lat 70., następnie zmutowały się z brzmieniem z debiutanckiego albumu Van Halen z 1978 r., w końcu rozpoczynając kolorową scenę hair metalową na Sunset Strip w L.A. w latach 80. Późniejsza twórczość zespołu miała też naleciałości bluesowe.

Muzyka Poison charakteryzowała się stosunkowo prostymi, ale chwytliwymi, melodiami i hymnowymi gitarowymi riffami, a piosenki wydawały się często mniej ważne, niż jaskrawe kostiumy, ogromnie natapirowane fryzury, damski makijaż czy gorączkowe występy - wszystko to promowane przez MTV od połowy do późnych lat 80. Poison był uosobieniem hair metalu. Dla fanów, było to oczywiste świętowanie hedonizmu, dla krytyków była to bezwartościowa muzyka.

2. Poison – niemiecka grupa muzyczna wykonująca . Powstała w 1982 roku w Ulm, rozwiązana w 1987.

Ostatni Skład:
Armin "Virgin Slaughter" Weber - wokal
Uli "Angel of Death" Hildenbrand - gitara (one past zero, The Real Massacre, R.U. Dead?)
Andi "Incubus Demon" Krampulz - bas, wokal
Alex "Witchhammer" Gilliar - perkusja

Byli członkowie:
Ingmar Mäßle - perkusja (tylko w roku 1983)

Dyskografia:
1984 Sons Of Evil (Demo)
1985 Live Terror (Demo)
1985 Bestial Death (Demo)
1986 Awakening Of The Dead (Demo)
1986 Rehearsal March '86 (Demo z prób)
1986 Rehearsal Dec. '86 (Demo z prób)
1987 Into The Abyss (Demo)
1987 Live 87 (Demo)
1993 Into The Abyss (Album studyjny)
2006 Further Down Into The Abyss (Album kompilacyjny)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło