Red Hot Chili Peppers

117 tekstów piosenek



strony: 1 2 3 »

Red Hot Chili Peppers - teksty piosenek
Red Hot Chili Peppers – kalifornijski zespół założony w 1983 roku grający rock z elementami funku.

Historia zespołu:

W roku 1973 jedenastolatek Anthony Kiedis opuścił swoje rodzinne miasto Grand Rapids i wyjechał do ojca do Los Angeles. Tam, w liceum zaprzyjaźnił się z Michaelem Balzary (Flea) - Nowojorczykiem australijskiego pochodzenia oraz Hillelem Slovakiem który urodził się w Izraelu. Warto dodać, że jego matka była polską Żydówką. W trojkę założyli zespół, lecz nie muzyczny. Była to grupka komików i żartownisiów. Nazywali się Los Faces. W tamtych czasach Hillel Slovak, Jack Irons i Flea grali w zupełnie innym zespole - Anthym.. Red Hot Chili Peppers nie istniało, a nawet nie planowano takiego zespołu zakładać. To własnie ten zespół [rzed koncertami zapowiadał Anthony Kiedis.

W 1983r. w klubie Rhythm Lounge w Los Angeles zagrał zespół o wdzięcznej nazwie Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem. Miał być to jednorazowy występ przed około trzydziestoosobową publicznością. Anthony Kiedis, Flea, Hillel Slovak i Jack Irons zagrali jedną piosenkę - Out in L.A . Byłą to kompletna improwizacja. Kiedis rapował a muzycy również nie grali według żadnej wcześniej ułożonej melodii. Właściciel klubu był jednak zachwycony ich nowatorskim, funkowym brzmieniem. Zaproponowal kolejny występ - tym razem z 2 piosenkami. Zespół grywał od tego czasu regularnie w tym klubie. Z czasem jednorazowy wygłup zamienił się w zespól, który ostatecznie zyskał nazwę Red Hot Chili Peppers.

Rok później zespół zdobył kontrakt na płytę. Niestety pojawiły się problemy. Hillel Slovak i Jack Irons grali równocześnie w innym zespole, który także dostał możliwość nagrania płyty - What is this?. Jako że tamten zespół uważali za poważniejszy ale i dłużej w nim grali, odeszli. Anthony i Flea zostali w dość niezręcznej sytuacji - jest studio i kontrakt ale perkusisty i gitarzysty brak. Miejsce chłopaków zajęli Cliff Martinez - perkusja i Jack Sherman - gitara. W takim składzie nagrana została płyta The Red Got Chili Peppers(1984r).

Szybko do grupy powrócił gitarzysta Hillel Slovak, w związku Jack Sherman nie był już potrzebny. Został wyrzucony. Zespół nagrał kolejną płytę - Freakly Styly(1985). Przyniósł on grupie spory rozgłos i przyciągnął wielu fanów, w tym szesnastolatka Johna Frusciante, przyszłego gitarzystę zespołu.

Po zagraniu płyty, Anthony zwolnił Cilffa, jak uważa - na jego własną prośbę. Jack Irons nie posiadając chwilowo pracy załapał się więc na miejsce perkusisty. grupa w pierwotnym składzie nagrała 3 płytę - The Upflit Mofo Party Plan(1987)

Niestety, 25 czerwca 1988 z powodu przedawkowania narkotyków (heroiny) zmarł Hillel Slovak. Jego śmierć diametralnie zmieniła życie muzyków, Jack Irons, z powodu licznych załamań nerwowych, spędził długi czas w szpitalu, a w ostateczności odszedł z zespołu. Anthony ciężko walczył z uzależnieniem od narkotyków, które na szczęście udało mu się przezwyciężyć.

Po tym dramatycznym etapie w zespole pozostały zaledwie 2 osoby: Kiedis i Flea. Zaczęto poszukiwania nowych członków zespołu. Na początku przyjęci zostali Blackbyrd McKnight (gitara) i D.H. Peligro (perkusja). Szybko jednak zespół zrozumiał, że z nowym gitarzystą nie wiąże ich żadna przyszłość. Został zwolniony. Wspomniany już, bardzo utalentowany, ogromny fan Red Hot Chili Peppers – John Frusciante, tak oczarował swą grą zespół, że wkrótce, jako gitarzysta został przyjęty do ekipy. Wtedy został też zwolniony D.H. Jego miejsce zajął Chad Smith. Według muzyków nie pasował on wyglądem do ich funkowego stylu, był jednak niesamowicie utalentowanym perkusistą, co udowodnił na przesłuchaniu. Anthony postawił mu warunek - dojdziesz do zespołu jak zetniesz włosy i zrobisz coś ze sobą. W rezultacie obyło się jednak bez tych pomysłowych warunków. W tym składzie powstał nowy krążek: Mother's Milk (1989), który nie dał czwórce artystów wiele uznania.

Jednak wydany w 1991 album pod tytułem Blood Sugar Sex Magik okazał się wielkim sukcesem – uzyskał status platynowej płyty i szybko został uznany za największe osiągnięcie w całej karierze formacji. Młody John nie wytrzymał jednak ogromnej popularności. Kłócił się z członkami zespołu, zwłaszcza z Anthonym. Im większa była popularność zespołu, tym bardziej napięcie wśród dawnych przyjaciół rosło. W rezultacie gitarzysta w trakcie trasie koncertowej po Japonii opuścił zespół. Po jego odejściu znów pojawiły się problemy z gitarzystą.
Najpierw przyjęto Arika Marshala. Możemy go zobaczyć w teledyskach piosenek z BSSM (np. Breaking the Girl). Nie spedził on jednak wiele czasu w zespole.
Kolejnym gitarzystą został Jessie Tobias.W zespole nie gościł nawet rok.
Na jego miejsce przyjęto Dave'a Navarro. Nagrali z nim album One Hot Minute (1995), który, choć artystycznie wcale nie najgorszy (na nim znajduje się jeden z najbardziej lubianych obecnie utworów grupy – chwytający za serce "My Friends") jednak nie odniósł znacznego sukcesu. Warot wspomnieć, że dla wielu piosenek z albumu inspiracja Kiedisa stały się narkotyki, które znów zaczął brać. Ślady po tym możemy znaleźć w wielu piosenkach, np "Aeroplane".

Frusciante, w trakcie swojej sześcioletniej przerwy w rozwoju muzycznym grupy popadł również w bardzo silne uzależnienie od heroiny i kokainy. Stracił cały swój majątek, jego zadłużenie u dealerów stało się tak duże, że grożono mu śmiercią; musiał się ukrywać. Aby zdobyć pieniądze na narkotyki wydał dwa solowe albumy: Niadra La Des and Usually Just a T-shirt oraz Smile From the Streets You Hold. W końcu, dzięki obrazom jakie zaczął malować, udało mu się spłacić należności i wznowić normalne życie.

Po swojej długiej nieobecności John powrócił do zespołu. W roku 1999 ukazała się ich kolejna, znacznie lżejsza od poprzednich, płyta – Californication. Otrzymała ona nominację do nagrody Grammy w kategorii Najlepszy Rockowy Album, a utwór "Scar Tissue" okrzyknięto mianem Najlepszej Rockowej Piosenki 2000. Rok 1999 to również występ na festiwalu Woodstock. RHCP wystąpiło jako ostatni zespół, będąc swego rodzaju główną atrakcją całej imprezy. Warto wspomnieć że podczas koncertu Flea wystąpił przyodziany w same tatuaże... parę miesięcy później, podczas ceremonii MTV Video Music Awards, grupa została uhonorowana nagrodą Video Vanguard Award, natomiast utwór Californication wywalczył 5 nominacji, zdobywając ostatecznie statuetkę za najlepszą reżyserię.

Rok 2002 przyniósł kolejny krążek pt. By the Way. Podobnie jak poprzednie zyskał on uznanie wielu milionów fanów na całym świecie. Jedną z ostatnich pozycji w dyskografii Red Hot Chili Peppers jest kompilacja największych przebojów grupy – Greatest Hits.

Następnie wydali podwójny album Live In The Hyde Park – jedyna koncertowa płyta w dorobku formacji. Zawiera materiały z trzech występów nagranych w dniach 19,20 i 25 czerwca 2004 w Hyde Park w Londynie. Album ten został wydany wyłącznie w Unii Europejskiej, Australii, Nowej Zelandii i Japonii.

Jako kolejna płyta ukazało się Stadium Arcadium – wydanie dwupłytowe wydane w maju 2006 roku. Składa się ono z dwóch krążków: Jupiter i Mars. Na każdym z nich znajduje się 14 piosenek. Album wielu krytyków uznało za najlepszy od czasów pamiętnego Blood Sugar Sex Magik, odniósł natychmiastowy sukces, a zespół wyruszył w trasę koncertową. Album promował singel "Dani California".

20 maja 2008r roczną przerwę w działalności, która jednak znacznie się przedłużyła. W 2009r. zespół opuścił John Frusciante. Reaktywacja nastąpiła dopiero 12 października 2009r. Johna zastąpił młody Josh Klinghoffer. Grywał on wcześniej z zespołem. Razem zaczęli pracę nad nową płytą z nowym gitarzystą - Joshem Klinghofferem. Po ponad roku prac powstała 10 studyjna płyta - I'm With You. Pomysł na tytuł to pomysł nowego gitarzysty.

Zespół zdobył wiele nagród i wyróżnień. Kilka statuetek od MTV za teledyski i piosenki. Z bardziej "poważnych" osiągnięć można dodać, że dostali 3 razy nagrodę Grammy. W 2008r dostali także własną gwiazdę w alei gwiazd w Hollywood. W 2012r. zostan wprowadzeni do "Rock and Roll Hall of Fame".

Zespół zagrał jak dotąd 1 koncert w Polsce - w Chorzowie 3 lipca 2007r. na Stadionie Sląskim. Na 27 lipca 2012r. zapowiedziany jest kolejny, tym razem na warszawskim Bemowie, w trakcie Impact Fest.


Obecny skład zespołu

* Anthony Kiedis – wokal (1983–)
* Flea – gitara basowa, trąbka (1983–)
* Josh Klinghoffer - gitara (2009-)
* Chad Smith – perkusja (1989–)

Byli członkowie zespołu

* John Frusciante– gitara (1989-1992; 1998-2009)
* Hillel Slovak - gitara (1983; 1985-1988)
* Jack Sherman - gitara (1983-1985)
* DeWayne "Blackbyrd" McKnight - gitara (1988-1989)
* Arik Marshall - gitara (1992-1993)
* Jesse Tobias - gitara (1993)
* Dave Navarro - gitara (1993-1998)
* [bandmember from=1983 to =1988]Jack Irons[/bandmember] - perkusja (1983; 1985-1988)
* Cliff Martinez - perkusja (1983-1985)
* D.H. Peligro - perkusja (1988-1989)


Dyskografia

* The Red Hot Chili Peppers (1984)
* Freaky Styley (1985)
* The Uplift Mofo Party Plan (1987)
* The Abbey Road EP (1988)
* Mother's Milk (1989)
* Blood Sugar Sex Magik (1991)
* What Hits!? (największe przeboje, 1992)
* Out in L.A. (niepublikowane kawałki, wersje live, dema i remiksy, 1994)
* One Hot Minute (1995)
* Californication (1999)
* By the Way (2002)
* Greatest Hits (największe przeboje, 2003)
* Live in Hyde Park (2004)
* Stadium Arcadium (2006)
* I'm With You (2011)


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło
współpraca