Republika - teksty piosenek
Republika – polski zespół rockowy powstały w 1981 roku (Toruń, Poland), na gruzach art rockowej formacji Res Publica. Od początku związany z Klubem Studenckim Od Nowa w Toruniu przy UMK, gdzie koncertował i odbywał próby. Wypracował charakterystyczne nowofalowe brzmienie. W okresie 1982-1985 jedna z najlepszych i najciekawszych grup na polskiej scenie rockowej. W wyniku nieporozumień Republika rozpadła się w 1986 roku, by powrócić w 1990. W latach 90. zespół prowadził czynną działalność nagraniowo-koncertową. W 2001 roku po śmierci lidera i wokalisty Grzegorza Ciechowskiego grupa przestała istnieć.

Skład zespołu:
* Grzegorz Ciechowski - śpiew, instrumenty klawiszowe, flet
* Sławomir Ciesielski - perkusja, śpiew, flet
* Zbigniew Krzywański - gitara akustyczna, gitara elektryczna, śpiew
* Paweł Kuczyński - gitara basowa (1981-1986)
* Leszek Biolik - gitara basowa, śpiew, flet, gitara akustyczna, gitara elektryczna
* Jacek Rodziewicz - dodatkowe instrumenty klawiszowe, saksofon (grał w Republice przez krótki okres, lata 90)

Dyskografia

Albumy studyjne:
* 1983 Nowe sytuacje
* 1983 1984
* 1984 Nieustanne tango
* 1991 1991
* 1993 Siódma pieczęć
* 1995 Republika marzeń
* 1998 Masakra

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło