Rise Against - teksty piosenek
Rise Against – amerykański zespół muzyczny grający punk rock i melodic hardcore, Założony w 1999 w Chicago.

Dyskografia:

* Transistor Revolt (Demo) (2000)
* The Unraveling (2001)
* Revolutions Per Minute (2003)
* Siren Song of the Counter Culture (2004)
* The Sufferer and the Witness (2006)
* This Is Noise EP (2008)
* Appeal To Reason (2008)
* Rise Against EP (2009)
* Endgame (2011)

Obecny skład zespołu:


* Tim McIlrath - śpiew, gitara rytmiczna (od 1999)
* Joe Principe - gitara basowa, śpiew (od 1999)
* Brandon Barnes - perkusja (od 2000)
* Zach Blair - gitara prowadząca, śpiew (od 2007)

Byli członkowie zespołu:

* Toni Tintari – perkusja (1999–2000)
* Mr. Precision – gitara prowadząca, śpiew (1999–2002)
* Todd Mohney – gitara prowadząca, śpiew (2002–2004)
* Chris Chasse – gitara prowadząca, śpiew (2004–2007)

Historia:

W 1999 roku, po rozpadzie 88 Fingers Louie, Joe Principe i Mr. Precision, nazywany też Dan Precision (Dan Wleklinski) - byli członkowie 88FL - założyli Rise Against. Pierwsze demo własnej produkcji, "Transistor Revolt", wydali w roku 2000. Rok później rozpoczęli współpracę z wytwórnią Fat Wreck Chords, by wydać pierwsze dwa albumy - "The Unraveling" oraz "Revolutions Per Minute" w latach 2001 i 2003. Przed wydaniem trzeciej płyty, "Siren Song of the Counter Culture", zespół przeszedł do wytwórni Dreamworks Records. Kiedy została ona wchłonięta przez Universal Music Group, zespół Rise Against odnalazł się w jednym z oddziałów korporacji - Geffen Records, wydając "Siren Song of the Counter Culture" w sierpniu 2004 roku. Ich czwarty album zatytułowany "The Sufferer and the Witness" został wydany 4 lipca 2006 roku. Album ten znalazł się na dziesiątym miejscu na liście 200 najlepiej sprzedających się płyt, publikowanej przez magazyn Billboard. Płyta DVD zatytułowana "Generation Lost" zawierała materiały o członkach zespołu.

Trasa koncertowa wspierająca album "Siren Song of the Counter Culture" dosięgała Stanów Zjednoczonych, Europy, Australii i Japonii. Zespół występował również z grupami The Used i Story of the Year w ramach trasy koncertowej Taste of Chaos w 2005 roku w Stanach, Australii i Europie.

Utwór "Give It All" z płyty "Siren Song Of Counter Culture" znalazł się w grach "Need For Speed: Underground 2", "FlatOut 2", oraz w grze "MX vs ATV Unleashed", utwór "Paper Wings" (z tej samej płyty) w grze "Burnout 3: Takedown", utwór "Drones", z albumu "The Sufferer and the Witness" zagościł na ścieżce dźwiękowej gry "Madden NFL 07" oraz w filmie New World Disorder 8 Smack Down, "Like the angel" z płyty "Revolutions Per Minute" można usłyszeć w grze "Tony Hawk's Underground", "Fix me" z płyty "This is a noise" w "Tony Hawk's American Wasteland", natomiast utwór "Prayer of the Refugee" ("The Sufferer and the Witness") pojawił się jako bonus track w "Guitar Hero III". Piosenka "Re-Education (Through Labor)" została zatwierdzona jako jeden z utworów w grze "Guitar Hero: World Tour", Piosenka "Under the Knife" z albumu "The Sufferer and the Witness" została użyta jako soundtrack do Filmu "Never Back Down" w 2008 roku.

7 października 2008 ukazała się nowa płyta zespołu pt. "Appeal To Reason".

17 sierpnia 2009 Rise Against zagrał w Polsce. Koncert odbył się w klubie Proxima w Warszawie.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło