Sam Brown (ur. jako Samantha Brown, 7 października 1964, Stratford, Londyn, Anglia), córka gwiazdy rock and rolla Joe Browna i piosenkarki Vicki Brown. Jest piosenkarką i autorką tekstów. Szczyt jej kariery przypadał na koniec lat '80.

Znana jest ze swego ekspresyjnego stylu i z łatwości, z jaką śpiewa w różnych stylach muzycznych. W 1995 pojawiła się wraz z Fishem na listach przebojów z utworem "Just Good Friends". Współpracowała z wieloma artystami, jak np. David Gilmour, Pink Floyd, Deep Purple, The Firm, George Harrison, Nick Cave, Jon Lord, Keith Jarrett, James Brown i in. Często występuje w zespole Joolsa Hollanda.

Po raz pierwszy sławę zyskała śpiewając w chórze na albumie Pink Floyd z 1994 - The Division Bell oraz później na trasie koncertowej, z której pochodzi album P*U*L*S*E.

Dyskografia

Albumy solowe

* Stop! (1988)
* April Moon (1990)
* 43 Minutes (1992)
* Box (1997)
* Reboot (2000)
* Ukulele and Voice (ep - 2005)
* The Very Best of Sam Brown (2006)
* Of The Moment (2007)

Z Homespun

* Homespun (Classic Records) (2003)
* Effortless Cool (Musicvision) (2005)

Z Joolsem Hollandem

* Small World Big Band (2001 - utwór "Valentine Moon")
* More Friends: Small World Big Band Volume 2 (2002 - utwór "Together We Are Strong")
* Small World Big Band Friends 3 - Jack O The Green (2003 - utwór "Kiss of Love" with Nick Cave)
* Swinging the Blues Dancing the Ska (2005 - utwory "Juice Head Blues", "Seven Acts Of Mercy" oraz "Something’s Going On")
* Moving Out to the Country (2006 - utwór "Feel Like Going Home")
* Best Of Friends (2007 - utwór "Valentine Moon")


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło